Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Z+W TV: ‘Jeugdhulpwerker moet af van het gevoel dat hij van betekenis is voor jongere’

Hij heeft JIM – Jouw Ingebrachte Mentor - op de lijst van effectieve interventies in de jeugdhulp gezet. Met succes, het aantal uithuisplaatsingen van jongeren is met JIM beperkt. In deze aflevering van Z+W TV praten we met Levi van Dam over de noodzaak om te innoveren in de jeugdhulp. ‘Jongeren gebruiken informatie op een andere manier, daar moeten wij in mee ontwikkelen.’

Vertrouwen. Dat is het kernwoord in de JIM-aanpak. Levi van Dam, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam en initiatiefnemer van kennisnetwerk Garage 2020, is de initiator van Jouw Ingebrachte Mentor. De jongere kiest zelf een persoon die naast hem staat en hem begeleid, ook in relatie met de hulpverlening. Levi van Dam pleit in het interview op Z+W TV voor een radicale innovatie in de jeugdhulp.

Leefwereld van jongeren

Radicaal veronderstelt extreme veranderingen. Wat moet er direct, op dit moment, anders in de jeugdhulp? Van Dam pleit ervoor om beter aan te sluiten bij de leefwereld van jongeren. Te beginnen bij het gebruik van sociaal media en digitale interventies. Levi van Dam vertelt op Z+W TV met welke interventies Garage 2020 bezig is. Hij wat hij daarbij heeft meegenomen uit de JIM-aanpak.

Mindshift

Nieuwe ideeën en nieuwe interventies hebben ook effect op de hulpverlening die jeugd- en jongerenwerkers toepassen. Inderdaad is ook op dat gebied een nieuwe benadering noodzakelijk, betoogt Van Dam. ‘Het gaat vooral om een mindshift’, zegt hij. ‘Vroeger bracht de hulpverlening kennis naar het gezin, nu is hij of zijn facilitator van het netwerk rondom de jongere, dat zelf aan een oplossing werkt.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.