Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Q&A Zorg+Welzijn en Movisie: Collectieve aanpak in de lead ‘Ga de wijk in met een gericht plan’

Collectief werken kan heel goed samengaan met een preventieve aanpak in de wijk. Dat was de opdracht bij de decentralisatie in 2015. We zijn 7 jaar verder en wijkteams worden overspoeld met individuele hulpvragen. Hoe blazen we de collectieve en preventieve aanpak nieuw leven in? Daarover praten we in deze Q&A van Zorg+Welzijn en Movisie met Silke van Arum, onderzoeker en programmaleider passende ondersteuning van Movisie. En met Anja van Belkum, sociaal wijkteam medewerker bij Buurtteams Utrecht.

De wijkteams moeten zorgen voor een lage drempel voor burgers om hulp en ondersteuning te zoeken. Dat heeft heel goed gewerkt voor de individuele hulp door wijkteams. Maar de collectieve aanpak die tegelijk ook preventief werkt om de zorgvraag te verminderen is nog niet voldoende van de grond gekomen.

Overspoeld

Silke van Arum, onderzoeker bij Movisie, doet al jarenlang onderzoek naar het reilen en zeilen van de wijkteams. Zij vertelt in deze Q&A van Zorg+Welzijn en Movisie dat wijkteams eigenlijk in de afgelopen jaren zijn overspoeld door individuele hulpvragen. Hoe kun je dan werken aan een collectieve aanpak? ‘Door met een gerecht plan de wijk in te gaan en aan te sluiten bij collectieve voorzieningen’, zegt Van Arum. ‘Wijkteams zijn de afgelopen jaren overbelast door individuele vragen, dan blijft er weinig ruimte over voor een collectieve aanpak.’

Buurtkoffie

In de Q&A geeft Anja van Belkum een voorbeeld van een collectieve aanpak met de zogenoemde buurtkoffie. Een zeer laagdrempelig inloopuurtje voor de wijkbewoners, waar de korte lijntjes tussen buurtteamwerkers en klanten ertoe leiden dat veel vragen én antwoorden worden uitgewisseld. Van Arum vult aan: ‘En mensen zien naar elkaar om. Als meneer Jansen er niet is zonder reden, dan valt dat op en gaat iemand even bij hem thuis langs.’

Vragen uit het veld

In deze Q&A komen ook een aantal vragen aan de orde die wij hebben binnen gekregen van professionals uit het veld:
1 Hoe ga je om met collectief werken tijdens coronatijd? Veel aanbod van ondersteuning gaat niet door, ondanks het nieuwe digitale hulpaanbod.

2 Hoe ga je om met collega’s die zelf niet de meerwaarde inzien van collectief werken en collectieve voorzieningen?

3 Hoe kun je collectief werken meer inbouwen in het social work? Is het hulpaanbod op dit moment wel laagdrempelig genoeg?

Het gesprek met de deskundigen van Movisie en van het Buurtteam Utrecht geeft antwoord op de vraag: Wat moet er gebeuren om de focus van wijkteam én van de sociaal werkers te versterken naar collectief en preventief werken?

Kom naar het Zorg+Welzijn Wijkteam congres: samenwerken in de praktijk op 1 december en krijg inspirerende visies van gerenommeerde deskundigen als Jurja Steenmeijer, Joop Hofman en Pieter Hilhorst op effectief samenwerken in de wijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.