Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verwijzen wordt eenvoudiger binnen de ggz

Om de administratieve lasten binnen de ggz te verlagen, is er vanaf 1 april geen doorverwijzing van de huisarts meer nodig als een patiënt wordt overgedragen van de basis ggz naar de gespecialiseerde ggz en omgekeerd. Dat hebben zorgaanbieders, zorgverzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met elkaar afgesproken.
doorverwijzen-Fotolia.jpg
Om de administratieve lasten binnen de ggz te verlagen

‘Dit is een eerste stap in het terugdringen van regeldruk in de ggz. Een eerste stap in de goede richting. Nu moeten we doorpakken en met alle betrokken partijen nut en noodzaak van regels bespreken en waar mogelijk regels afschaffen’, dat zegt Sonja Kersten, directeur V&VN, op de website van de beroepsvereniging.

Uitzonderingen

De hoofdregel blijft dat een behandeling binnen de ggz pas kan starten na verwijzing van een huisarts of een medisch specialist. Er zijn echter uitzonderingen: is er sprake van crisis-ggz en mag er een crisis Diagnose Behandel Combinatie (crisis-dbc) worden ingediend? Dan is een verwijzing niet nodig en kan de behandeling direct gestart worden.

Reguliere ggz

Ook als er sprake is van reguliere ggz kan de behandeling van start gaan als sprake is van één van de volgende situaties:

  • Er is geen sprake van crisis, maar de patiënt heeft wel spoedzorg nodig omdat de situatie zo ernstig is dat der start van de behandeling uit medisch oogpunt niet uitgesteld kan worden.
  • Er is gestart met een (ambulante) crisis DBC. De patiënt heeft crisiszorg gekregen en aansluitend een vervolgbehandeling.
  • De patiënt is gedwongen opgenomen of behandeld. De behandeling is daarna vrijwillig voortgezet.
  • De patiënt komt uit een justitieel traject en dat traject is beëindigd. De behandeling wordt afgemaakt onder de Zorgverzekeringswet. 

Verwijzen binnen de ggz

Een patiënt met een geldige verwijzing voor de basis-ggz, kan per 1 april zonder nieuwe verwijzing van de huisarts woorden doorverwezen naar de gespecialiseerde ggz. Dit geldt ook andersom. Wel moet de doorverwijzende behandelaar uiterlijk binnen tien werkdagen de doorverwijzing melden bij de huisarts en hiervoor een inhoudelijke onderbouwing geven.

Alle afspraken die gemaakt zijn, zijn samengevat in de flyer Vereenvoudiging verwijzing naar de ggz

De ambulante zorg voor ggz- patiënten is nog lang niet overal goed voor elkaar. Daarom blijven patiënten veel langer dan nodig is, opgenomen in een instelling. Aldus het Zorginstituut Nederland in een rapport. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.