Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verplichte les over homoseksualiteit

Alle scholen moeten straks aandacht besteden aan homoseksualiteit. Het kabinet is er vrijdag mee akkoord gegaan om een wetsvoorstel daarover van minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) voor advies naar de Raad van State te sturen.
Verplichte les over homoseksualiteit

Dat zei de bewindsvrouw na afloop van de ministerraad. Een meerderheid van de Tweede Kamer had er bij haar op aangedrongen de voorlichting over seksualiteit en ‘seksuele diversiteit’ vast te leggen in de zogeheten kerndoelen voor primair en voortgezet onderwijs. Scholen mogen er zelf vorm aan geven en eigen accenten leggen, benadrukte Van Bijsterveldt.

Homo-emancipatie
Zelf voelde ze er eigenlijk niet zo voor om de verplichte les over homoseksualiteit in de kerndoelen op te nemen, omdat ze vindt dat scholen al genoeg op hun bordje hebben liggen. Toch komt ze nu tegemoet aan de wens van de Kamer. ‘Ik ben democraat en minister van homo-emancipatie’, zei Van Bijsterveldt. Uit onderzoek is volgens haar gebleken dat jongeren te weinig horen over seksuele diversiteit. ‘Met deze maatregel borg je dat scholen aandacht besteden aan dit belangrijke onderwerp.’

In augustus in werking
Volgens het kabinet is die aandacht nodig, omdat lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders ‘onvoldoende veiligheid, tolerantie en respect ervaren’. Het voorstel gaat naar verwachting in april naar de Eerste Kamer en Tweede Kamer. Het kabinet streeft ernaar een en ander in augustus in werking te laten treden.

Bron: ANP / Foto ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.