Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verplicht zorgplan voor gehandicapten

De levenskwaliteit van cliënten in de gehandicaptenzorg wordt de komende jaren aanzienlijk verbeterd. Dat staat in het ‘Verbeterplan Kwaliteit Gehandicaptenzorg’, dat door staatssecretaris Bussemaker naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Verplicht zorgplan voor gehandicapten

door Carolien Stam – De staatssecretaris zal door middel van een Algemene Maatregel van Bestuurhet ondersteuningsplan – of zorgplan – wettelijk verplichten. Dat plan dient de zorgverlener in samenspraak met de cliënt tot stand te brengen.

Weerbaarheid
Verder moet de kennis en de professionaliteit van medewerkers worden verbeterd. Zorgaanbieders en cliëntorganisaties moeten een plan van aanpak maken om seksueel misbruik tegen te gaan door de weerbaarheid van cliënten te vergroten.

Kwaliteit
Het verbeterplan van de staatssecretaris is een aanvulling op de activiteiten die al eerder in gang waren gezet om de kwaliteit van de gehandicaptenzorg te verbeteren. Het plan moet in 2008 en 2009 worden uitgevoerd.
Verbeteren van het samenspel tussen cliënt en zorgaanbieder heeft de hoogste prioriteit, aldus Bussemaker in haar brief. In 2008 moet er voor 80% van de cliënten een ondersteuningsplan zijn.

Onder druk
Het IGZ-rapport ‘Verantwoorde zorg voor gehandicapten onder druk’concludeerde in november vorig jaar dat de kwantitatieve en kwalitatieve inzet van medewerkers sterk onder druk staat. De staatssecretaris vindt dat de kennis en professionaliteit van de medewerkers moet worden vergroot. Zij verwacht hiertoe concrete voorstellen vanuit de branches in samenwerking met de cliënten- en beroepsorganisaties.

Seksueel misbruik
Ook preventie van seksueel misbruik van mensen met een beperking acht de staatssecretaris een prioriteit. Er moet een prevalentie-onderzoek komen. Instellingen kunnen deelnemen aan trajecten om seksueel misbruik in de instelling tegen te gaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.