Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veroordeelde pedo werkzaam in zorginstelling

Een veroordeelde zedendelinquent heeft in 2012 bijna een jaar lang gewerkt bij zorginstelling SEIN voor mensen met epilepsie. Dat blijkt uit onderzoek van het EO-programma De Vijfde Dag. Hij begeleidde daar een kwetsbare groep ouderen met lichamelijke en verstandelijke beperkingen.
Veroordeelde pedo werkzaam in zorginstelling

Het gaat om Lars van der H., die in 2011 wordt veroordeeld voor seksueel misbruik van zeven minderjarige jongens rond de leeftijd van 14 jaar. Van der H. krijgt van de rechter 24 maanden celstraf opgelegd, maar gaat in hoger beroep. Hij mag dat afwachten in vrijheid ondanks dat het vonnis luidt dat men ‘ernstig rekening moet houden’ dat Van der H. opnieuw de fout in gaat. Terwijl de beroepszaak liep, solliciteerde Van der H bij SEIN.

Kinderen

Van der H. begeleidde bij SEIN een groep ouderen vlak naast de gebouwen waar kinderen met een epileptische aandoening verblijven. Door commotie onder het personeel over de veroordeling, wordt zijn contract eind 2012 niet verlengd. Volgens Van der H. wist SEIN al tijdens de sollicitatieprocedure dat hij veroordeeld was. Een anonieme bron, die nauw betrokken is bij SEIN, bevestigt dit verhaal aan De Vijfde Dag. De zorgorganisatie ontkent dat zij wisten van de veroordeling. Volgens de instelling heeft Van der H. zijn leidinggevende pas na zijn proeftijd bij de instelling op de hoogte gebracht van de uitspraak van de rechter, zo melden de programmamakers.Onacceptabel


Hoogleraar Veiligheid in de Zorg Jan Klein van de Erasmus Universiteit laat in de reportage van De Vijfde Dag weten dat er een ‘onacceptabel risico’ met cliënten is genomen. Volgens hem moet je een man met een strafblad waaruit een hoog risico op recidive blijkt, niet in een omgeving zetten waarin het makkelijk is om nog een keer in herhaling te vallen. De medewerkers van SEIN hebben grote moeite met de aanwezigheid van Lars van der H. ‘Dat een zedendelinquent kan werken met kwetsbare cliënten. En dat zo iemand alleen op een afdeling werkt. Ik maakte me echt zorgen’, aldus een medewerker.

Vrij

Lars van der H. is eind 2012 ook in hoger beroep veroordeeld. Hij krijgt 30 maanden cel, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Omdat Van der H. in cassatie is gegaan is hij nog altijd op vrije voeten.

Opspraak
SEIN kwam al eerder dit jaar in opspraak door de dood van een 13-jarige in een logeerhuis van epilepsie-instelling in 2011. Opvallend is dat de veroordeelde pedoseksueel Ad van den Berg, bekend als oud-voorzitter van Stichting Martijn, bijna dertig jaar heeft gewerkt bij SEIN. Ook nadat hij in 1987 veroordeeld werd voor ontucht met een 11-jarige jongen mocht hij in dienst blijven. Het grootste deel van zijn tijd bij SEIN was hij nachthoofd. Hij had toegang tot het kinderpaviljoen.

 

Bekijk de reportage van De Vijfde Dag op woensdag 8 mei om 20.25 uur op NL2

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.