Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verdere stijging werkloosheid onder niet-westerse allochtonen

In 2010 was 12,6 procent van de niet-westerse allochtonen en 4,5 procent van de autochtonen werkloos. Een jaar eerder waren deze percentages 10,9 en 3,9 procent. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.
Verdere stijging werkloosheid onder niet-westerse allochtonen

De stijging van de werkloosheid onder niet-westerse allochtonen was in 2010 was daarmee naar verhouding even groot als de werkloosheidstoename bij autochtonen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Hoger
Hoewel de werkloosheid de laatste tien maanden van 2010 daalde, was de gemiddelde werkloosheid dat jaar onder autochtonen en niet-westerse allochtonen hoger dan in 2009. In 2010 hadden 95.000 niet-westerse allochtonen en ruim 280.000 autochtonen geen werk.

Crisis
Van de niet-westerse allochtone mannen was 12,3 procent werkloos. In 2009 was dit nog 11,2 procent. De werkloosheid onder niet-westerse allochtone vrouwen nam toe van 10,5 (2009) naar 13 procent (2010). In het begin van de crisis nam vooral de werkloosheid onder mannen toe. In 2010 vlakte deze stijging af en is vooral de werkloosheid onder niet-westerse vrouwen toegenomen.

Jongeren
In 2010 was bijna een kwart van de niet-westerse allochtone jongeren werkloos. Hoewel het percentage ten opzicht van 2009 is gestegen, is het aantal werkloze niet-westerse jongeren gelijk gebleven. De stijging van het percentage is volledig toe te schrijven aan een daling van het aanbod van jonge allochtonen op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld omdat ze langer onderwijs volgen. Hetzelfde beeld is terug te zien bij autochtone jongeren. Het aantal jonge autochtone werklozen was in 2010 gelijk aan een jaar eerder. Wel liep het werkloosheidspercentage iets op.

Surinamers
Net als in andere jaren was van de vier grootste niet-westerse groepen de werkloosheid het hoogst onder Marokkanen (14,6%) en het laagst onder Surinamers (10,3%). Vooral onder Marokkanen en overige niet-westerse allochtonen nam in 2010 de werkloosheid toe. De laatstgenoemde groep betreft vooral personen uit het Midden-Oosten.
 

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: CBS/ foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.