Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbod op burka in het onderwijs

Op alle scholen in het primair- en het voortgezet onderwijs en op alle instellingen voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie komt een verbod op het dragen van gelaatsbedekkende kleding. De ministerraad heeft daar op voorstel van de bewindspersonen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mee ingestemd.
Verbod op burka in het onderwijs

Scholen kunnen zelf een verbod op gelaatsbedekkende kleding invoeren, maar lang niet alle scholen doen dit. Onderwijsinstellingen die de kleding wel verbieden, passen dit verbod op verschillende manieren toe.

Onduidelijkheid
Volgens minister Plasterk van OCW kan dit tot onduidelijkheid en onbegrip leiden wanneer op de ene school iets wel mag wat op de school ernaast niet is toegestaan. Een algeheel verbod moet dit volgens de minister voorkomen.

Didactisch
Minister Plasterk schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat gelaatsbedekkende kleding met name om pedagogisch-didactische redenen onwenselijk is in het onderwijs. Deze kleding is volgens Plasterk onverenigbaar met goede communicatie in het onderwijsleerproces, waarvan non-verbale expressie en articulatie belangrijke onderdelen vormen.

Niet zichtbaar
Onder gelaatsbedekkende kleding wordt alles verstaan wat een gezicht zodanig bedekt dat het niet meer herkenbaar is en wat ervoor zorgt dat gezichtsuitdrukkingen niet meer zichtbaar zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.