Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veertig procent van bestuurders gehandicaptenzorg zit boven Balkenende-norm

De vastgestelde salarisgrens in de zorgsector ligt veel te hoog, het kabinet moet het ministersalaris als grens stellen. Dat stelt SP-Kamerlid Renske Leijten. Uit onderzoek van de partij blijkt dat veertig procent van de bestuurders in de gehandicaptenzorg in 2007 meer verdiende dan Balkenende.

De SP deed onderzoeknaar de jaarverslagen van 31 zorginstellingen. Van de 53 bestuurders van 31 instellingen voor gehandicaptenzorg verdienden 22 bestuurders op jaarbasis meer dan het salaris van de minister president, dit is 40 procent. Balkenende verdient op jaarbasis 186.000 euro en een minister verdient 169.000 euro per jaar. Van de overgebleven 31 bestuurders verdienden er acht meer dan de minister van Volksgezondheid, aldus de SP.

Instrumenten
Al eerder stelde ook staatssecretaris Bussemaker dat de salarissen in de top van zorginstellingenhaar zorgen baarden. Bussemaker gaf aan niet veel instrumenten te hebben om een verlaging af te dwingen. Kamerlid Leijten zal woensdag in het debat over topsalarissen eisen dat het kabinet een grens stelt.

Hoog
De hoogst betaalde bestuurders in de gehandicapten zorg zitten bij Philadelphia, zegt de SP. In totaal ontvingen de vier bestuurders bijna negen ton aan salaris. Bij ’s Heeren Loo ontvingen vijf bestuurders bijna een miljoen euro aan salaris, aldus het rapport.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.