Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veelplegers al in cel behoeden voor terugval

Diverse gemeenten, waaronder Nijmegen, Amsterdam, Utrecht en Tilburg, willen nog dit jaar beginnen met een project dat veelplegers al in de gevangenis op weg moet helpen naar een nieuw leven. De gemeente hopen dat die hulp de recidive onder deze groep criminelen op zijn minst enigszins kan terugdringen.

Volgens burgemeester Ter Horst van Nijmegen zijn er in die stad ongeveer 150 zeer actieve veelplegers. Daarnaast is er nog een groep van ongeveer vijftig mensen, die tegen de top aan zit. Onder zeer actieve veelplegers verstaat Justitie degenen, die minimaal tien veroordelingen in vijf jaar tijd oplopen. De celstraffen voor veelplegers worden wel steeds langer, maar de recidive neemt niet echt af, constateerde Ter Horst bij de presentatie van de Nijmeegse Veiligheidsmonitor 2005.
De gemeenten willen nu samen met reclassering, maatschappelijk werk, verslavingszorg, politie en justitie elke veelpleger al in de cel een zogenoemde casemanager toewijzen. Die bespreekt met de delinquent wat hij zou kunnen gaan doen na vrijlating. De casemanager zorgt ook dat er direct na de vrijlating onderdak, een uitkering en begeleiding is.

Draaideurcriminelen
Het project is voortgekomen uit cijfers, die aantonen dat veel draaideurcriminelen heel kort na hun invrijheidstelling alweer in de fout gaan. Deels komt dat, omdat zij zonder een cent op zak op straat komen te staan, waar ze zichzelf niet kunnen redden. De stap naar hernieuwde diefstal of inbraak is dan maar klein, aldus een Nijmeegse woordvoerder. Het nieuwe veelplegersproject krijgt een ,,dwang-en-drangstatus” volgens de gemeente Nijmegen. Dat houdt in dat een draaideurcrimineel die niet mee wil werken een hogere celstraf krijgt opgelegd dan degene die wel in het project stapt. De gemeenten willen de nieuwe aanpak betalen uit het potje voor het grotestedenbeleid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.