Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Veel vluchtelingen leven als onderduikers’

Sympathiserende Rotterdammers hebben de 50.000 euro die de Pauluskerk kreeg van het Oranje Fonds aangevuld tot een ton. Het Oranje Fonds doneerde het geld voor een campagne om de benarde positie van de circa 20.000 mensen zonder verblijfspapieren in Rotterdam aan de kaak te stellen.
'Veel vluchtelingen leven als onderduikers'

Dominee Dick Couvée zegt dat het geld onder meer wordt gebruikt om vluchtelingen hun wereld te laten filmen. Op Rotterdamse scholen gaan zij hun verhaal doen. Ook wil de dominee van de Pauluskerk de publieke opinie beïnvloeden met een debat met Tweede Kamerleden op 30 augustus, aan de vooravond van de verkiezingen.

Crimineel

‘De politiek in Nederland bepaalt dat iedereen zonder papieren illegaal is en dus crimineel. Wie geen papieren heeft, kan zijn procedure afwachten, maar krijgt geen bijstand en mag niet werken. Er zijn uitgeprocedeerden die niet kunnen worden uitgezet omdat hun ambassade er een rommeltje van maakt. Als ik hier met mensen over praat, vragen zij zich af hoe dat kan in een fatsoenlijk land als Nederland. Het beleid is hier volslagen vastgelopen’, zegt Couvée.

Onderduikers

Steeds meer vluchtelingen melden zich in de Pauluskerk omdat zij het hoofd niet boven water kunnen houden. ‘In geen enkele andere Nederlandse stad wonen meer mensen zonder verblijfspapieren dan in Rotterdam. Zij leven veelal als ‘onderduikers’ om te voorkomen dat zij in een gevangenis belanden’,  aldus de dominee. ‘De meerderheid woont bij familie of vrienden, maar ik schat dat 5 tot 10 procent nergens anders dan bij ons terecht kan. Dat zijn zo’n 1000 tot 2000 mensen.’

Kerk
De Rotterdamse Pauluskerk zet zich van oudsher in voor de zwakken in de samenleving. In december wordt de nieuwbouw opgeleverd op de plek waar Couvées voorganger Hans Visser jarenlang junks opving. De nieuwe kerk, die deel uitmaakt van het appartementencomplex de Calypso, heeft in Rotterdam door het eigenzinnige ontwerp van Aslop Architects al de bijnaam ‘de Diamant’ gekregen.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.