Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel vervanging nodig voor pensionados ggz

Eind 2009 werkten bijna 84.000 mensen in de geestelijke gezondheidszorg, waarvan 43 procent agogen en verpleegkundigen. Van het totale personeelsbestand is 14 procent 55-plusser: veel medewerkers gaan de komende tien jaar met pensioen.
Veel vervanging nodig voor pensionados ggz

Deze informatie is afkomstig uit het rapport Medewerkers@ggz 2009, een inventarisatie van personeel in de geestelijke gezondheidszorg.

Verslavingszorg
Een groot deel van de oudere werknemers in de ggz is man, terwijl er in alle functies relatief veel (jonge) vrouwen instromen. Omdat vrouwen gemiddeld minder uren werken dan mannen en van plan zijn de sector op jongere leeftijd te verlaten, betekent dat er in de toekomst meer medewerkers nodig zijn. In de forensische ggz en de verslavingszorg is het aandeel mannelijke medewerkers overigens hoger dan in de jeugd-ggz en de ouderenzorg.

Administratie
Van de arbeidsplaatsen in de ggz bestaat 28 procent uit niet-patiëntgebonden functies; van deze groep vervullen 3 op de 10 medewerkers administratieve taken. Daarnaast blijkt dat medewerkers in patiëntgebonden beroepen tweederde van hun tijd daadwerkelijk besteden aan activiteiten met of dichtbij de patiënt. Deze bevindingen wijzen op een forse administratieve belasting van de sector.

Opleiding
De ggz verzorgt zelf een deel van de scholing: maar liefst 11 procent van de respondenten uit de medewerkerenquête is op het moment van ondervraging in opleiding. De cijfers benadrukken de blijvende noodzaak om deze rol te vervullen. Vooral vacatures voor heel specifieke functies waren in 2009 namelijk vaak moeilijk vervulbaar.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: GGZ Nederland/Foto: Les van Lieshout, ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.