Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Veel verpleeghuizen werken onhygiënisch’

Nogal wat verpleeg- en verzorgingstehuizen nemen het niet zo nauw met de hygiëne. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond waarvan donderdag de uitkomst bekend werd gemaakt. Van de 37 huizen die werden bekeken door de bond, bleken er vijftien onhygiënisch te werken. Zeven instellingen haalden een krappe voldoende.
'Veel verpleeghuizen werken onhygiënisch'

De bond stuurde zeven hygiënisten op pad die de instellingen op 97 onderdelen tegen het licht hielden. Tehuizen die voor 80 procent aan de normen voldeden, scoorden een voldoende. De Consumentenbond vroeg veel meer instellingen om mee te doen aan het onderzoek maar volgens de consumentenorganisatie wilde het merendeel dat niet.

Handen wassen
Uit het onderzoek bleek onder andere dat het personeel van de verpleeghuizen de handen niet goed genoeg wast, dat koelkasten met medicijnen te warm staan afgesteld en dat er vaak geen ontsmettingsmiddelen aanwezig zijn op de afdelingen. Ook zijn protocollen vaak onvindbaar voor werknemers en liggen verband en medicijnen in stoffige opslagruimtes.

Een slechte hygiëne in verpleeghuizen verhoogt het risico op infecties bij de al kwetsbare bewoners.

Zorgelijk
ActiZ, organisatie voor zorgondernemers, vindt de bevindingen zorgelijk. ActiZ heeft een helpdesk infectiepreventie en de organisatie heeft in samenwerking met een hygiënist een instrument ontwikkeld voor zelfdiagnose op gebied van infectiepreventie.

Klinisch
Wel is er volgens de organisatie voor zorgondernemers een spanninsveld tussen het voorkomen van alle risico’s en of de kwaliteit van leven daarme wordt belemmerd. ‘Zorgorganisaties moeten zorgen voor een balans tussen leefbaarheid en veiligheid. Een verpleeghuis is ook een plek waar mensen wonen en dat moet niet zo klinisch worden, dat bewoners zich er niet meer thuis kunnen voelen’, aldus ActiZ.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ActiZ/ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

2 REACTIES

  1. jij zegt wel zo mooi de kamers worden maar een keer in de week schoon gemaakt is ook zo maar de fout ligt bij de regering die hebben de zzp ingevoerd de mensen in de zorg moeten heeeeeeel hard werken die hebben niet veel tijd voor de bewoners er zijn steeds minder mensen op de werkvloer door de bezuinigen in de zorg en dan nog al het papierwerk wat je moet invoeren degene die hier de schuld aan zijn is de regering en de managers rekenen van uit hun luie stoel en hebben geen idee wat het werk op de werkvloer in houd en geven niks om de ouderen die vroeger zo hard hebben gewerkt

  2. Lees alle reacties
  3. en dan de kamers/appartementen van de bewoners niet vergeten….daar wordt soms maar 1x per week schoongemaakt in wel 20 min tijd…..wc reinigen gebeurd niet eens iedere dag….schandelijk….terwijl zulke bewoners thuis eerder toch wel 6 tot 9 uur huishoudelijke hulp hadden voor ze in een verzorgingshuis gedumpt werden….ze laten je daar ook vrolijk een uur met een poepbroek zitten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.