Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Veel vaker seksueel geweld tegen gehandicapten’

Verstandelijk gehandicapten zijn vaker het slachtoffer van seksueel geweld dan mensen zonder beperking. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid dat is uitgevoerd door Movisie en Rutgers WPF.
'Veel vaker seksueel geweld tegen gehandicapten'

Volgens de onderzoekers is het seksueel geweld ernstiger dan bij mensen zonder verstandelijke handicap. De daders zijn meestal mannelijke bekenden van de slachtoffers. Het kan bijvoorbeeld gaan om (ex-)partners, familieleden of een kennis. Het geweld bleek zich vooral voor te doen tijdens de jeugd van de slachtoffers. Seksueel geweld door hulpverleners komt ook voor, maar in mindere mate, stellen de wetenschappers.

Verkrachting

Van de vrouwen met een verstandelijke beperking heeft 61 procent een vorm van seksueel geweld meegemaakt die varieert van kwetsend aangeraakt worden tot verkrachting. Bij verstandelijk gehandicapte mannen ligt dat percentage op 23. Ter vergelijking: bij vrouwen onder de algemene bevolking liggen die percentages op 34 procent en bij mannen op 6. Van de groep vrouwen met een hoorbeperking meldt 43 procent ooit met seksueel geweld te maken te hebben gehad. Bij mannen uit die groep komt het percentage uit op 7. Bij lichamelijk gehandicapten komen de cijfers uit op 15 procent bij mannen en 35 procent bij vrouwen.

Ondervraagd
In totaal zijn 1800 mensen voor het onderzoek ondervraagd; niet alleen ouders en hulpverleners, maar ook verstandelijk gehandicapten zelf. Volgens de onderzoekers is dat voor het eerst. De conclusies komen overeen met vergelijkbare studies uit het buitenland.

Trainen

Rutgers WPF en Movisie vinden dat instellingen hun medewerkers, cliënten en bewoners nog beter moeten trainen in het herkennen van signalen die wijzen op ongewenst seksueel gedrag. Zeker personeel zou alerter moeten zijn en verdachte voorvallen moeten melden.

Bekijk hier de uitzending van Brandpunt van 13 november:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Bron: ANP/Brandpunt

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.