Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Veel mis bij overleg jeugdhulp Amsterdam’

De samenwerking tussen jeugdhulporganisaties in Amsterdam verloopt 'absoluut niet vloeiend'. Bij de communicatie tussen instellingen als de Raad voor de Kinderbescherming, Bureau Jeugdzorg en het team kindermishandeling van het Academisch Medisch Centrum (AMC) gaan vaak dingen mis, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.
'Veel mis bij overleg jeugdhulp Amsterdam'

Dat zei Rian Teeuw, kinderarts en voorzitter van het team kindermishandeling in het AMC, woensdag. Om de samenwerking op korte termijn te verbeteren hebben de organisaties een uitgebreid protocol opgesteld, dat donderdag wordt aangeboden aan wethouder Marijke Vos (zorg).

Geheim
‘We vonden dat er te veel misging. Dat werd soms echt gevaarlijk. Het kwam voor dat wij ernstige kindermishandeling vermoedden en dat geheim wilden houden, maar dat een gezinsvoogd vervolgens wel toestemming gaf voor contact met de ouders. Ook vertelde een andere partij deze vermoedens soms in het ziekenhuis al aan de ouders, wat tot moeilijke taferelen leidde’, aldus Teeuw.

Niet bereikbaar
Met het protocol, waaraan ook het Meldpunt Kindermishandeling en de William Schrikker Groep (een instelling voor jeugdzorg) meedoen, pakken de jeugdhulporganisaties al langer bestaande problemen aan. ‘Als uit huis geplaatste kinderen met een medische aandoening bij het AMC terechtkwamen, wisten wij vaak niet wie hen begeleidde, of ze bezoek mochten ontvangen en was de gezinsvoogd vaak niet bereikbaar’, legt de kinderarts uit.

Draaiboek
Circa 135 keer per jaar hebben de artsen van het AMC een vermoeden van kindermishandeling. Teeuw: ‘We hebben nu een draaiboek opgesteld waarbij we alle stappen van tevoren doorspreken. En we volgen een kind voortaan net zo lang tot we tevreden zijn met de situatie.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.