Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel meer wantoestanden in isoleercellen: Klink wil cameratoezicht

De slechte zorg in isoleercellen in de Sociaal Psychiatrisch Dienstencentrum (SPDC) Oost in Amsterdam staat niet op zich. In twee instellingen zijn in de afgelopen weken gesepareerde patiënten overleden, zonder dat dit in het nieuws kwam. Dat stelt de Stichting PvP van vertrouwenspersonen in de zorg.
Veel meer wantoestanden in isoleercellen: Klink wil cameratoezicht

De PvPmaakte een telefonische rondgang bij patiëntenvertrouwens-personen in dertig instellingen voor geestelijke gezondheidszorg. Aanleiding was de dood van twee patiënten van de Amsterdamse instelling.

Uit de rondgang bleek dat in ten minste tien afdelingen sprake is van omstandigheden die vergelijkbaar zijn met die in SPDC Oost. Ook zouden nog eens twintig gesloten afdelingen kampen met personeelstekorten en vervuiling. Dat leidt tot klachten over beperking van vrijheid, het niet onder begeleiding naar buiten mogen en gebrek aan aandacht.

Cameratoezicht
Kamerlid Anouchka van Miltenburg (VVD) citeerde woensdag uit het onderzoek in een Kamerdebat. De VVD’er spreekt van erbarmelijke toestanden, waar een onafhankelijk onderzoek naar ingesteld zou moeten worden. Minister Ab Klink (VWS) stelde in reactie op alle ophef dat psychiatrische patiënten in een isoleercel onder permanent cameratoezicht moeten komen te staan.

Het permanente cameratoezicht is een voorbeeld van betere minimumnormen voor goede zorg. Deze moeten in de plaats komen van de huidige normen vanuit de sector. Dit geldt niet alleen voor de geestelijke gezondheidszorg maar ook voor afdelingen intensive care en operatiekamers in ziekenhuizen, aldus Klink.

Zware kritiek
De Inspectie voor de Gezondheidszorg komt eind dit jaar met een eigen onderzoek naar isoleercellen in 39 instellingen in de geestelijke gezondheidszorg. Maar volgens Van Miltenburg zou ook het optreden van de inspectie zelf onderwerp van onderzoek moeten zijn.

In de Tweede Kamer klonk woensdag zware kritiek op het optreden van de inspectie. Begin september overleed een schizofrene man in een isoleercel in de Amsterdamse instelling SPDC Oost. De IGZ stelde al in mei vast dat de zorg in de instelling niet deugde, maar de kliniek ging pas recent dicht.

Onderzoek
Klink wil dat PVP het onderzoek aan de IGZ geeft, zodat die de gegevens kan gebruiken. Hij zei niet uit te sluiten dat PVP zaken aan het licht brengt die de inspectie zelf niet had ontdekt. Ook zei de minister niet weg te lopen voor eventueel onderzoek door derden, mocht dat nodig zijn.

SP’er Henk van Gervenlaakte eveneens de passieve rol van de inspectie. Hij wil een parlementair onderzoek naar het functioneren van de ggz. Uit eigen onderzoek onder vijfduizend ggz-medewerkers blijkt dat zij de werkdruk als te hoog ervaren om goede zorg te kunnen leveren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.