Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Wijkverpleegkundige moet ook coachen en preventieplannen maken’

Van Rijn vindt dat de zorg van de wijkverpleegkundige ook inhoudt dat zij 'achter de voordeur komt om poolshoogte te nemen bij bewoners na verontrustende signalen.' De wijkverpleegkundige komt dus niet alleen bij huishoudens die al zorg ontvangen.
‘Wijkverpleegkundige moet ook coachen en preventieplannen maken’
Foto: ANP

De staatssecretaris zegt dit in antwoord op Tweede Kamervragen van Fleur Agema (PVV) naar aanleiding van het artikel “Wijkverpleegkundige onvoldoende voorbereid op wijk”.  Agema vraagt zich af of de wijkverpleegkundige nu verantwoordelijk wordt voor de hele wijk. Van Rijn vindt van wel.

Coaching

Het PVV-Kamerlid vraagt zich af of de wijkverpleegkundige zich ‘als spil in de wijk’ moet bezig houden met preventieplannen, coaching ‘en meer van dat administratieve geleuter’. Ja dus, antwoordt de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer: ‘Het overgrote deel van het werk wordt ingevuld met verpleegkundige handelingen,’ aldus Van Rijn. ‘Daarnaast vormt de wijkverpleegkundige de schakel tussen cliënt en zijn netwerk en professionals. De wijkverpleegkundige verricht dus ook extra taken, zoals signaleren en coachen.’

De wijkverpleegkundige moet straks indiceren, coachen, samenwerken en preventieplannen opstellen in de wijk. Maar daar is de afgestudeerde, jonge wijkverpleegkundige nog onvoldoende op voorbereid. Zo blijkt uit onderzoek. Daarom start er een post-hbo Wijkverpleegkundige. Lees hier het artikel Wijkverpleegkundige onvoldoende voorbereid op wijk>>

Scholing

De staatssecretaris maakt duidelijk dat de overheid zal bijdragen aan  ‘een opleidingsimpuls in 2014 en 2015’, om de huidige wijkverpleegkundigen en nieuwe wijkverpleegkundigen voor te bereiden op hun nieuwe taken. Er wordt ook een leerroute voor mbo-verpleegkundigen ontwikkeld naar hbo-verpleegkundigen, passend bij het nieuwe beroepsprofiel dat door beroepsvereniging V&VN is opgesteld. Van Rijn herinnert de Kamer er ook aan dat er apart geld komt voor extra wijkverpleegkundigen: 40 miljoen euro in 2015 tot structureel 200 miljoen vanaf 2017.

2 REACTIES

  1. Er zijn steeds meer mensen enthousiast over de eigen zorg app, de app die wil zorgen voor blije klanten/patienten en blije zorgers. De eigenzorg app is nu zelfs genomineerd voor de health app award 2014! Wie van de genomineerden uiteindelijk wint, wordt voor een belangrijk deel bepaald door zogenaamde reviews van gebruikers.
    https://www.digitalezorggids.nl/gids/eigenzorg/review
    http://www.slideshare.net/RickertPos/eigen-zorg-app-presentatie-def-april-2014-33357462
    Daarom is mijn vraag of je alsjeblieft de moeite wilt nemen om zo’n review te schrijven. Dat kan via onderstaande link. En tja… een review laten schrijven door jouw client(en) is natuurlijk ook heel mooi!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.