Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn pakt te zware indiceringen aan

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) gaat het te zwaar en dus te duur inschatten van zorg door instellingen ('upcoding' ) aanpakken. Dat heeft hij woensdag laten weten aan de Tweede Kamer.
Van Rijn pakt te zware indiceringen aan
Foto: ANP Photo
Hij neemt direct maatregelen naar aanleiding van een onderzoek dat het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) heeft gedaan. ‘Ik zie per direct aanleiding voor maatregelen om upcoding zo nodig de kop in te drukken’, aldus Van Rijn. ‘We moeten zeker stellen dat geld voor de zorg in alle gevallen goed wordt besteed.’
Rapportage

Uit de rapportage blijkt volgens het departement dat in 23 procent (45 gevallen) van de 202 onderzochte gevallen sprake is van zwaardere zorg dan het CIZ in die gevallen zelf zou hebben vastgesteld. In 73 procent was het gelijk of met een ‘verwaarloosbaar’ verschil. Een van de maatregelen van Van Rijn is dat instellingen na vaststelling van ‘upcoding’ niet meer zelf mogen indiceren ofwel de nodige zorg mogen vaststellen.
Geschrokken

Intussen neemt de PvdA de zaak hoog op. Kamerlid Otwin van Dijk is ‘ geschrokken van de omvang waarin zorginstellingen zwaardere indicaties afgegeven dan cliënten in werkelijkheid nodig hebben. Geld dat ten onrechte is verstrekt moet bovendien worden teruggevorderd. En voor zorgorganisaties die bewust sjoemelen met indicaties moeten er boetes komen.’
Zware zorg
Eerder dit jaar meldde de Volkskrant op basis van eigen onderzoek dat de vraag naar zware zorg door zorginstellingen fors is gestegen. Het aantal indicaties voor zware zorg zou zijn gestegen van 80.000 in 2009 naar 118.000 in 2012. Volgens de krant schatten artsen de toestand van chronische patiënten ernstiger in om voor hen betaalde langdurige zorg te behouden. Of er in de gevallen van upcoding die het CIZ aan het licht heeft gebracht sprake is geweest van opzet of fraude is niet onderzocht, laat een woordvoerder van de staatssecretaris weten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.