Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van der Laan wil overleg over bijdrage corporaties

Minister Van der Laan (Wonen en Wijken) gaat de relatie tussen zijn departement en de woningcorporaties verbeteren. Hij wil overleggen over de heffingen die alle woningcorporaties moeten betalen om de Vogelaarwijken te ondersteunen.
Van der Laan wil overleg over bijdrage corporaties

Eind 2007 raakte de relatie tussen toenmalig minister Vogelaar en de woningbouwcorporaties verstoord. De corporaties stelden dat ze niet konden leven met het besluit dat zij naast het opknappen van wijken, ook nog winstbelasting moesten gaan betalen. Minister Van der Laan wil overleg met de corporaties en hoopt die ‘pijnpunten’ te verzachten.

Beloning
Hij wil overleg over de heffing die alle woningcorporaties moeten betalen ten behoeve van de corporaties in de veertig Vogelaarwijken. Door deze heffing vloeit er ook geld van relatief arme woningbouwverenigingen naar verhoudingswijs rijke. Verder kondigde Van der Laan tevens aan dat hij de excessieve beloning van corporatiebestuurders aan de zogeheten Balkenende-norm wil onderwerpen.

Niet gemakkelijk
Verder wil de minister van Wonen en Wijken gebieden met een krimpende bevolking de helpende hand toesteken. In september zal het kabinet een ‘totaalaanpak’ van de problemen in die regio’s presenteren. Gemakkelijk zal die aanpak niet worden, waarschuwde Van der Laan alvast.

Probleem
Hij wijst erop dat gemeenten en woningcorporaties in krimpgebieden amper geld verdienen met de verkoop van dure woningen en kantoren. ‘Dat is wel nodig om de problemen van bijvoorbeeld leegstand en verpaupering het hoofd te bieden’, aldus de bewindsman. ‘Dit is een groot probleem dat een groot deel van Nederland zal raken.’ Naast het zuiden van Limburg hebben ook Zeeuws-Vlaanderen en het oosten van Groningen te maken met leegloop. Van der Laan vreest dat andere gebieden spoedig zullen volgen.

Link: Dossier Prachtwijken en de wijkaanpak

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.  

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.