Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Utrechtse gemeenten samen in digitaal kinddossier

De gemeente Utrecht heeft vrijdag het Elektronisch Kinddossier (EKD) in gebruik genomen. De gemeente is de eerste van de 29 regionale gemeenten die in het nieuwe systeem gaan samenwerken.
Utrechtse gemeenten samen in digitaal kinddossier

Het is een van de grootste samenwerkingsverbanden in Nederland van organisaties die werken met het EKD, aldus een woordvoerder van de GG&GD. De informatie over kinderen in het digitale dossier is door de samenwerking gemakkelijker uit te wisselen tussen regio’s. ‘Dat is bijvoorbeeld erg handig bij verhuizing’, legt de woordvoerder van de GG&GD uit.

Toezicht
Inzage en aanpassing van het dossier is alleen mogelijk door artsen of verplegers met een direct behandelende relatie. ‘Ouders moeten altijd eerst toestemming geven’, zei de Utrechtse wethouder Rinda den Besten. De nadruk in de samenwerking ligt vooral op risicokinderen. Het systeem maakt het gemakkelijker om toezicht te houden op die groep.

Opties
De beschikbaarheid van de informatie in het landelijke EKD stond regelmatig ter discussie. Opties om het EKD ook open te stellen voor politie en justitie werden door minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin afgewezen. Hij wil dat alleen jeugdartsen toegang hebben tot het dossier.

Aangeven
In theorie kunnen ouders aangeven dat ze niet akkoord gaan met het bijhouden van een EKD over hun kind, zo bleek tijdens de presentatie. ‘Dan valt er in principe niet te behandelen. Maar in de praktijk is dat nog niet voorgekomen’, aldus de woordvoerder.

Papieren dossier
In het dossier staan dezelfde gegevens als in het oude papieren dossier. Zo wordt onder andere bijgehouden welke inentingen een kind heeft gehad, hoe vaak er een consult is geweest en wat de thuissituatie is.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP

1 REACTIE

  1. Hoe goed de bedoeling ook is die achter het EKD schuil gaat, de hele operatie doet me toch denken aan de donkere dagen in het midden van de vorige eeuw. Idem dito wat het Elektronisch Patienten Dossier (EPD) betreft. Intieme zaken op het wereldwijde net zetten? Hackers zitten overal!
    Alleen waterdichte afspraken en openbare controle kunnen dergelijke dingen in goede banen leiden. Het blijft spelen met vuur.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.