Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Utrechtse aanpak wordt landelijk: ‘ Iedere AMV heeft recht op een betere begeleiding’

De Utrechtse Perspectief-aanpak voor Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV’s) die moet voorkomen dat zij in de illegaliteit verdwijnen, krijgt landelijke navolging. Het project krijgt brede steun uit de Tweede Kamer.
Utrechtse aanpak wordt landelijk: ' Iedere AMV heeft recht op een betere begeleiding'

Door Ephraïm Patty – Met de vijf jaar oude Perspectief-aanpakwordt in een huiskamersetting begeleiding geboden aan AMV’s. Door een realistisch en confronterend beeld te geven van het leven in de illegaliteit in Nederland, moet voorkomen worden dat deze kwetsbare jongeren hierin afglijden en terechtkomen in de criminaliteit, de prostitutie of het harddrugscircuit.

Leefgeld
‘We begonnen met deze aanpak toen de toenmalige minister Verdonk asielzoekers zonder pardon het land uitzette’, vertelt Anita van Wijnbergen, woordvoerster bij de gemeente Utrecht. ‘Via onze aanpak wilden we deze jonge asielzoekers een betere begeleiding bieden.’ De leefgeldregeling bleek een behoorlijk probleem te zijn. ‘Zodra jongeren achttien worden, krijgen ze geen leefgeld meer, waarna ze al gauw in de illegaliteit verdwijnen.’

Perspectieven
De Utrechtse aanpak richt zich op de begeleiding van de groep minderjarigen, zegt Van Wijnbergen. ‘Jongeren volgen leertrajecten waarmee ze verder kunnen komen als ze in Nederland blijven en bij jongeren die terug moeten naar hun land van herkomst kijken we naar hun perspectieven daar. ’

Succesvol
Volgens de gemeentewoordvoerster is de aanpak erg succesvol. ‘Van de 218 jongeren die we in die vijf jaar hebben begeleid en een verblijfsvergunning hebben gekregen, is 45 procent inmiddels aan het werk en volgt 48 procent een studie of inburgeringscursus.

Illegaliteit
Verder is het aantal jongeren dat de illegaliteit in is gegaan zwaar verminderd. Het aantal jongeren dat terugkeert naar land van herkomst, eventueel na bijscholing, is verder verhoogd.’ Van Wijnbergen juicht het toe dat de aanpak landelijke navolging krijgt. ‘Elke AMV heeft recht op een betere begeleiding op maat.’

Motie
In de Tweede Kamer is onlangs een motie van Utrechts kamerlid Hans Spekmanaangenomen. De motie regelt rijkssteun voor een landelijk experiment met de Utrechtse aanpak. Er komt een experiment voor twee jaar waarbij in vijftien gemeenten steunpunten ‘Perspectief’ komen voor (ex-)AMV’s.

Toegankelijk
De Utrechtse wethouder Van Eijk (Welzijn en integratie) gaat in samenspraak met staatssecretaris Albayrak de Utrechtse aanpak voor het hele land toegankelijk maken. De uitgangspunten van de Utrechtse aanpak zijn volgens de motie leidend.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.