Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Utrecht zet uitheemse daklozen buiten de gemeente

Utrecht gaat daklozen uitzetten die geen binding hebben met de regio. Vanaf 1 juli moeten ze terug naar de gemeente van herkomst. Daklozen moeten minimaal twee jaar in Utrecht verblijven om gebruik te kunnen maken van de opvangvoorzieningen.
Utrecht zet uitheemse daklozen buiten de gemeente

Volgens de gemeente Utrecht is dit beleid in het belang van de stad en van de dakloze zelf. Utrecht trekt veel daklozen uit andere regio’s door de goede opvangvoorzieningen. Dat kost veel geld. De Domstad besteedt dat geld liever aan preventie en herstel. ‘Opvang is geen eindstation, maar een middel voor daklozen om uiteindelijk weer zelfstandig te worden. In hun eigen regio, waar daklozen vaak een sociaal netwerk hebben, heeft dit de meeste kans van slagen,’ aldus woordvoerder Ingrid van der Aa op de website van Elsevier.nl.

Bekende
De nacht- en crisisopvang gaat vanaf 1 juli controleren of een dakloze al minimaal twee jaar in Utrecht verblijft en of hij familie en vrienden in de regio heeft. Ook wordt er gekeken of hij een bekende van de politie is. ‘Als blijkt dat de dakloze te weinig binding met Utrecht heeft, wordt hij overgedragen aan zijn eigen woonplaats,’ aldus de woordvoerder.

Uitkering
Het Leger des Heils is het niet eens met de aanpak van de gemeente. ‘Het is juist goed om daklozen steeds in dezelfde stad op te vangen, omdat de hulpverleners ze dan beter kennen,’ zegt Jeroen Hoogteijling van de organisatie. ‘Als ze van stad naar stad zwerven, dan is het geven van een uitkering en schuldhulpverlening veel moeilijker.’ Volgens de gemeente Utrecht is het de bedoeling dat ook andere steden dit beleid gaan volgen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

 

Bron: Elsevier.nl / foto: ANP Paul Vreeker

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.