Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Utrecht wil illegalen blijven helpen

B en W van Utrecht zijn van plan uitgeprocedeerde asielzoekers en mensen zonder papieren te blijven helpen. Het wetsvoorstel over strafbaarstelling van illegaliteit verandert daar niets aan, zo antwoordt het Utrechtse college donderdag op vragen van de plaatselijke fractie van D66.
Utrecht wil illegalen blijven helpen
Foto: ANP Photo

Volgens het college lost het wetsvoorstel niets op en is het mogelijk in strijd met internationale verdragen. ‘Het leidt er toe dat illegalen nog verder uit beeld raken voor hulpverlening en daarmee vatbaarder worden voor uitbuiting en mensenhandel. We zijn daar bezorgd over’, aldus B en W.

Binding met de stad

Utrecht biedt onderdak en begeleiding aan illegalen met een binding met de stad, die actief werken aan een terugkeer of die medische problemen hebben. Met name bij Oost-Europese daklozen boekt de stad succes met dit beleid, is uit onderzoek gebleken.

Zorgplicht
Het college vindt het een zorgplicht om maatschappelijke organisaties op dit gebied te blijven financieren. Gedeeltelijk behoort het ook tot de openbare-ordebevoegdheid van de burgemeester, stellen B en W.

Misdrijf

Het gemeentebestuur maakt zich grote zorgen over het plan om iemand die meermalen als illegaal wordt aangetroffen een zogenoemd zwaar inreisverbod op te leggen. Overtreding van dat verbod zou als misdrijf gaan gelden. ‘Hulp aan het voortduren van dit misdrijf is strafbaar en kan onze hulp onwerkbaar maken. De staatssecretaris kan wel zeggen dat dat zo’n vaart niet zal lopen, maar hij gaat daar helemaal niet over.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.