Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Utrecht stuurt daklozen terug

Dak- en thuislozen worden door de gemeente Utrecht, na crisisopvang in de stad, teruggestuurd naar de gemeente waar ze vandaan zijn gekomen. De gemeente heeft daarover afspraken gemaakt met zeven gemeenten rondom Utrecht.
Utrecht stuurt daklozen terug
Foto: ANP Robin Utrecht

De gemeente Utrecht vangt de afgelopen jaren steeds meer dak- en thuislozen van straat op, die uit de regio komen. De gemeente wil daar nu een halt aan toeroepen, door daklozen na de eerste opvang terug te sturen naar de gemeente van herkomst. Wethouder Gilbert Isabella: ‘De stad heeft een centrumfunctie voor maatschappelijke opvang. Dat erkennen we en daar zijn de voorzieningen ook op afgestemd. Maar na de crisisopvang en de tijdelijke dag- en nachtopvang moet de eigen gemeente een plekje voor deze mensen maken.’

Berekenen

Utrecht wil de terugzending uitvoeren door te berekenen hoeveel zwervers er gemiddeld per jaar uit elke gemeente in de grote stad terechtkomen. De regiogemeenten moeten ervoor zorgen dat ze eenzelfde aantal opvangwoningen beschikbaar hebben, zodat daklozen die ‘er klaar voor zijn’ kunnen terugkeren naar hun eigen omgeving.

Belast

De Utrechtse voorzieningen worden de afgelopen jaren steeds zwaarder belast, omdat weinig zwervers na de eerste hulp teruggaan naar hun plaats van herkomst. De wethouder benadrukt dat de gemeente niet van plan is om de daklozen zomaar over de gemeentegrens te zetten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.