Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Utrecht: meer aangiften huiselijk geweld

In 2008 is bij de Utrechtse politie 1173 keer melding gemaakt van huiselijk geweld. Het totaal bleef daarmee ongeveer gelijk aan dat in 2007. Wel is in 2008 verhoudingsgewijs vaker aangifte gedaan van fysiek geweld of bedreigingen. Dit blijkt uit de monitor Huiselijk geweld.
Utrecht: meer aangiften huiselijk geweld

Bij meer dan de helft van de incidenten die in 2008 bij de Utrechtse politie zijn gemeld, ging het om lichamelijk geweld (598 incidenten). In de overige gevallen was sprake van psychisch geweld. Daar wordt echter nog nauwelijks aangifte van gedaan.

Steunpunt
Bij het maatschappelijk werk verdubbelde het aantal contacten over problemen met huiselijk geweld in 2008 bijna ten opzichte van 2007 (229 versus 130). Daarnaast steeg bij zowel het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld als bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) het aantal meldingen.
 
Opsporen
De gemeente Utrecht wil meer slachtoffers, plegers en kinderen opsporen die getuige zijn van huiselijk geweld. In Overvecht en Noordwest-Utrecht is een project gestart om huiselijk geweld met snelle en vroegtijdige hulp te bestijden. Net als in 2007, waren er in 2008 in deze wijken veel incidenten met huiselijk geweld. Vergeleken met de jaren ervoor, daalde het aantal meldingen wel. Mogelijk komt dat door de voorlichtingsactiviteiten die er sinds 2007 bestaan voor het onderwijs, vrijwilligers, huisartsen, politie en migrantenorganisaties. Daarnaast is bij de Utrechtse aanpak van huiselijk geweld veel aandacht voor goede samenwerking tussen politie, justitie en de hulpverlening.

Plegers
Sinds 2006 brengt de gemeente Utrecht jaarlijks de monitor Huiselijk geweld uit. Hierin worden vooral de ontwikkelingen gevolgd in het melden, het doen van aangiften van huiselijk geweld en in hoeverre plegers in de hulpverlening terechtkomen. Het Verweij-Jonker Instituut zal dit jaar starten met een onderzoek naar het effect van de aanpak van huiselijk geweld. De uitkomsten komen terug in de monitor van 2009.

Bron: gemeente Utrecht/Foto: ANP Cynthia Boll

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.