Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Utrecht gaat buitenlandse daklozen opvangen

De gemeente Utrecht start volgend jaar met noodopvang voor zogenoemde schrijnende gevallen onder daklozen van buitenlandse afkomst of mensen zonder papieren. Het gaat in de eerste plaats om gezinnen met jonge kinderen en mensen met ernstige medische of juridische problemen.
Utrecht gaat buitenlandse daklozen opvangen

Vorige week kwam in het nieuws dat in en rond Utrecht een groeiende groep kansloze daklozen her en der tijdelijk kampeert in de buitenlucht. Het zou vooral om mensen uit Midden-en Oost-Europa gaan. Hoeveel mensen er precies kamperen en waar zij verblijven, is onduidelijk.

Uitspraken

B en W van Utrecht stellen donderdag dat ‘de lokale overheid er niet aan ontkomt om onder bepaalde omstandigheden tijdelijk opvang te bieden.’ Maar het college benadrukt dat het eigenlijk een zaak van de rijksoverheid is, omdat de situatie is ontstaan door rechterlijke uitspraken en de EU-terugkeerregeling. Utrecht zal daarom nadrukkelijk bij het kabinet aan de bel trekken, aldus B en W.

Reisdocumenten

Als de gemeenteraad instemt met het plan, stuurt Utrecht volgend jaar mensen zonder reisdocumenten die psychische problemen hebben door naar een landelijk opvangproject in Amsterdam. Daarnaast komt er in Utrecht een aantal speciale opvangplekken voor gezinnen met kleine kinderen.

Vertrouwen

De Poolse organisatie Barka stuurt voormalige Poolse daklozen samen met een maatschappelijk werker op pad om zwervende daklozen uit Midden- en Oost-Europa te vinden en hun vertrouwen te winnen. Zij worden begeleid naar werk of naar hun land van herkomst. Alle maatregelen moeten de druk op andere opvangvoorzieningen aanzienlijk verminderen, hoopt de gemeente.

Kampementen

De gemeente ontkent dat er op dit moment wel 13 kampementjes van kansloze daklozen zijn, zoals de PvdA vorige week stelde. Bij politie en gemeente was slechts één kamp bekend, dat vorige week vrijdag door de bewoners op eigen initiatief is verlaten. De gemeente heeft niemand gedwongen te vertrekken, maar wel de achtergebleven rommel op het terrein opgeruimd, aldus een woordvoerster.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.