Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Unicef: Nederland scoort beste bij welzijn van kinderen

Van de 21 van de rijkste landen in de wereld scoort Nederland gemiddeld het best op het gebied van welzijn van kinderen. Als het gaat om armoede van kinderen, doet Nederland het echter minder goed. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië staan onderaan de lijst. Dat staat in het rapport 'Een overzicht van het welzijn van kinderen in rijke landen' dat Unicef Nederland vandaag publiceerde.
Unicef Nederland scoort beste bij welzijn van kinderen
Unicef Nederland scoort beste bij welzijn van kinderen

Het rapport van Unicef Nederland vergelijkt het welzijn van kinderen in 21 OESO landen aan de hand van zes indicatoren: armoede, gezondheid en veiligheid, onderwijs, familie- en vriendenrelaties, risicogedrag en het eigen gevoel van welbevinden van jongeren.

Wel armoede

Nederland staat bij vier van de zes dimensies in de top drie, maar scoort aanzienlijk slechter als het gaat om armoede. Nederlandse kinderen zijn over het algemeen gelukkig maar toch leeft een deel in relatieve armoede.

Tjechië

De top van de lijst wordt gedomineerd door de kleinere Noord-Europese landen, respectievelijk Nederland, Zweden, Denemarken, en Finland. Er blijkt geen relatie te zijn tussen het bruto nationaal product en het welzijn van kinderen. De Tsjechische Republiek neemt een hogere plaats in dan een aantal rijkere landen.

Multi-dimensionaal

Het onderzoek is gebaseerd op cijfers afkomstig van internationale bronnen waaronder het WHO’s Health Behaviour of School Age Children en het OESO Programme for International Student Assesment. Voor dit onderzoek zijn gegevens uit deze en andere bronnen bijeengebracht zodat er voor het eerst een multi-dimensionaal overzicht kan worden gegeven.

Maximaal investeren

Het VN-Verdrag voor de Rechten van het Kind bepaalt dat alle landen maximaal moeten investeren in hun kinderen: ’to the maximum extent of available resources’. Het rapport heeft tot doel regeringen en jeugdinstanties aan te sporen om het welzijn van kinderen daadwerkelijk te verbeteren. Dit onderzoek maakt duidelijk dat een land niet langer kan zeggen dat het haar uiterste best doet voor kinderen als andere landen met eenzelfde economische status veel beter presteren.

Minister van Jeugd

De uitkomsten bevestigen het beeld dat het met het overgrote deel van de kinderen en jongeren in Nederland goed gaat. Dat is een mooie uitgangspositie voor de nieuwe minister van Jeugd en Gezin. Tegelijkertijd is het een stevige uitdaging voor deze minister om deze plaats in de top te behouden en het aantal kinderen en jongeren dat nog wel in armoede leeft, terug te dringen, aldus Unicef Nederland.

Link:
href=”http://www.unicef.nl/unicef/show/id=53926/contentid=2868″ target=_blank

name=Unicef>Nederlandse kinderen voelen zich het fijnst en
href=”http://www.unicef.nl/upload/127547_822_1171444462885-irc.pdf”

target=_blank name=Unicef>download het rapport

Meer weten? Lees dan ook de
href=”https://www.zorgwelzijn.nl/portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/_pageLabel/tsge_page_nieuwsbrief/_desktopLabel/zorgwelzijn/index.html”>gratis

Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich


href=”https://www.zorgwelzijn.nl/portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/_pageLabel/tsge_page_nieuwsbrief/_desktopLabel/zorgwelzijn/index.html”>hier

aanmelden.
href=”http://vedm.net/click2?l=0jtZ3&m=NoIT&s=YKpyQ3″

target=_blank name=Nieuwsbrief>Door hier te klikken leest u de laatste

editie.

Reageer op dit bericht:
href=”mailto:zorgenwelzijn@reedbusiness.nl”>zorgenwelzijn@reedbusiness.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.