Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Uitgaven in zorg en welzijn blijven stijgen

De uitgaven in de zorg zijn in 2011 met 3,2 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. In totaal werd in 2011 90 miljard euro aan gezondheids- en welzijnszorg uitgegeven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Uitgaven in zorg en welzijn blijven stijgen

De stijging is minder hoog dan in de voorgaande periode. Tussen 2004 en 2008 stegen de kosten met 6,4 procent per jaar, waarna de stijging langzaam begon te dalen. Die trend zet door, zo blijkt. Per hoofd van de bevolking geven we nu 5392 euro uit aan zorg. Het aandeel van de uitgaven aan de zorg in het totale bruto binnenlands product stijgen naar ongeveer 14,9 procent.

Loonkosten
Verreweg het meeste geld wordt uitgegeven aan loonkosten, zeker omdat er meer mensen zijn aangekomen en zij meer salaris krijgen. Ook de uitgaven aan de huisarts stegen aanzienlijk met 8 procent. Dat komt vooral door tariefverhogingen.

Eigen risico
Het eigen risico voor de zorg gaat waarschijnlijk naar 350 euro, volgens bronnen op het Binnenhof. Lagere inkomens zullen daarvoor wel via een andere weg worden gecompenseerd.Het zou één van de uitkomsten zijn van de uitwerking van het eind vorige maand gesloten akkoord over de begroting van volgend jaar. 

 

Bron: ANP/ANP-Photo

3 REACTIES

 1. Was de nieuwe verzekering zoals wij die nu kennen bedoeld om de kosten voor de burger zo te verhogen?
  Was daar de bedoeling eigen bijdragen gewoon eerst af te schaffen en opnieuw in te voeren?
  Is het de bedoeling, verplicht, 3x meer te betalen voor je zorgverzekering?
  Een slechte dekking met geen vrije keuze en het afschaffen of uitsnijden van tal van keuzes..?
  Moet dit stelsel hoognodig op de helling met als uitgangspunt; zolang de patiënt ziek is wordt er niets betaald?
  Het kan beter en eenvoudiger en trouwens goedkoper worden bij de juiste keuzes voor de burger

 2. Lees alle reacties
 3. Wat dacht je van de bedragen die verzekeringsbedrijven aan ziekenhuizen uitkeren? Omdat ziekenhuizen per procedure betaald krijgen gebruiken ze liever implantaten met een kortere levensduur zodat ze de procedure vaker uit kunnen voeren. De patiënt moet hierdoor vaker onder het mes (met alle risico’s van dien) en alle verzekeringspremies worden hierdoor steeds hoger. Wie controleert dat eigenlijk? Hier kunnen echt miljoenen/miljarden euro’s mee bezuinigd worden!

 4. ik zou zeggen begin met de bureaucratie te veminderen.management eruit daar zij ver van de zorg afstaan,en pak zorgaanbieders aan .ook in de thuiszorg wordt er veel gefraudeerd met tijden van ouderen onder ons die niet zullen controleren of men de juiste tijd noteerd of scant.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.