Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitbehandelde verslaafden Beilen mogen straat op

Uitbehandelde drugsverslaafden mogen vrij rondlopen buiten resocialiseringskliniek De Heuve in Beilen. Gemeente en GGZ hadden niet mogen afspreken dat de patiënten op het terrein van de instelling zouden blijven. Dat heeft de voorzieningenrechter in Assen bepaald.
Uitbehandelde verslaafden Beilen mogen straat op

De gemeente Midden-Drenthe en de GGZ Drenthe hadden afgesproken om de patiënten uit de gesloten inrichting niet buiten het instellingsterrein te laten. Ze hoopten hiermee de onrust onder de bevolking weg te nemen. Deze afspraak is nu door de rechter nietig verklaard.

Grondwet
De afspraak is in strijd met artikel 15 van de Grondwet, die bepaalt dat mensen zich vrij mogen bewegen. Er zijn wel wettelijke mogelijkheden om mensen met een stoornis op te sluiten, maar ze hebben recht op verlof zodra het gevaar is verminderd. Dat blijkt het geval te zijn bij een deel van de patiënten in Beilen.

Randstad
De patiënten waar het in dit geval om ging zijn psychiatrisch zieke daklozen en verslaafden die uit de Randstad komen. Volgens wethouder Emco Dolfing van Midden-Drenthe zouden de patiënten die toe waren aan resocialisatie, teruggaan naar de Randstad en daar meer vrijheid krijgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.