Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Twintig procent verslaafden lijdt aan stressstoornis

Ruim een op de vijf verslaafden heeft een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Tot nu toe werd dit in de verslavingszorg nauwelijks opgemerkt. Behandelingen werkten daardoor niet goed. Dat blijkt uit promotieonderzoek van psycholoog Debora van Dam (Universiteit van Amsterdam).
Twintig procent verslaafden lijdt aan stressstoornis

Bijna de helft van de verslaafden blijkt meerdere, zeer ernstige trauma’s te hebben meegemaakt, zoals kindermishandeling, seksueel misbruik of jarenlange mishandeling in een relatie. ‘Het gaat niet om een eenmalig incident’, zegt Debora van Dam. De psychologe deed onderzoek onder 142 patiënten van de Amsterdamse Jellinek. Hierover bericht de Volkskrant.  

Nachtmerries
Een op de vier verslaafden blijkt in het dagelijks leven nog steeds last te hebben van deze trauma’s. In totaal had zelfs ruim 70 procent van de verslaafden in zijn leven ooit een ernstig trauma meegemaakt. Dat verslaving en een posttraumatische stressstoornis (PTSS) zo vaak samengaan, is verklaren doordat mensen met PTSS drugs gebruiken als zelfmedicatie. Van Dam: ‘Ze slapen slecht, hebben nachtmerries, zijn schrikachtig en hebben het gevoel dat ze voortdurend alert moeten zijn. Dit proberen ze te dempen met alcohol en drugs.’

Verzwijgen
Zolang er niets aan de stoornis wordt gedaan, lopen mensen een groot risico om terug te vallen in hun alcohol- en drugsgebruik. Eén van de redenen dat PTSS tijdens een verslavingsbehandeling vaak niet aan het licht komt, is dat patiënten hun trauma’s verzwijgen, zegt Van Dam. ‘Patiënten leggen dit vaak niet uit zichzelf op tafel. Vermijding is een van de symptomen van PTSS. Daar moet een behandelaar echt actief naar vragen. En als ze dat al doen, zeggen patiënten soms dat ze er niet over willen praten. Ook zijn sommige hulpverleners bang te veel op te rakelen.’
Maar psychiatrie en verslavingszorg zijn ook heel lang gescheiden werelden geweest, met ieder hun eigen aandachtsgebied. Van Dam: ‘Bij de geestelijke gezondheidszorg werden mensen vaak eerst doorgestuurd naar de verslavingszorg om af te kicken.’

Opsporen
Van Dam zegt steeds meer aanwijzingen te hebben dat het beter is om PTSS en verslaving in één behandeling aan te pakken. De Jellinek participeert nu in een wetenschappelijk onderzoek naar geïntegreerde behandeling. Ook screent de verslavingskliniek nieuwe patiënten inmiddels standaard op PTSS. De psychologe onderzocht een lijst van vier vragen waarmee verslaafden bij binnenkomst snel kunnen worden gescreend. Daaruit bleek dat binnen een paar minuten kan worden opgespoord of iemand een verhoogde kans heeft op PTSS.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

 

Volg Zorg+welzijn ook op Twitter

Bron: de Volkskrant/foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.