Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tweede Kamer krijgt aparte commissie Jeugdzorg

Met de opheffing van het programmaministerie voor Jeugd en Gezin door het nieuwe kabinet dreigde het jeugdzorgbeleid weer te versnipperen. Op initiatief van Joël Voordewind van de ChristenUnie komt er een aparte commissie Jeugdzorg van de Tweede Kamer.
Tweede Kamer krijgt aparte commissie Jeugdzorg

In deze algemene commissie zal de Tweede Kamer de hervormingen in de jeugdzorg verder behandelen. Dat is de bedoeling van het CU-initiatief voor de commissie Jeugdzorg. ChristenUnie-kamerlid Joël Voordewind: ‘Er komt nu één platform binnen de Kamer voor alle organisaties die met jeugd werken. Dat is winst.’

Bewindspersonen
Met het opheffen van het programmaministerie voor Jeugd en Gezin verviel ook de Kamercommissie Jeugd en Gezin. In de nieuwe kabinetsperiode zijn verschillende bewindspersonen verantwoordelijk voor de jeugdzorg; staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid en staatssecretaris Teeven van Justitie. Ook de ministeries van Sociale Zaken en Onderwijs hebben invloed op het jeugdbeleid.

Aandacht
De overgang van de jeugdzorg van provincies naar gemeenten is een van de voorbeelden die volgens Voordewind om ‘geïntegreerde aandacht’ van de Kamer vragen. Maar ook ‘de nog altijd toenemende problemen bij jongeren vragen om daadkrachtig beleid. Er moet ook meer aandacht komen voor preventie via de centra voor Jeugd en Gezin. Dat kan nu worden voortgezet door deze parlementcommissie,’ aldus het CU-kamerlid.

Bijzonder
De algemene commissie moet versnippering van de jeugdzorg voorkomen. De Tweede Kamer kan algemene commissies instellen voor onderwerpen die van bijzonder belang zijn voor de uitoefening van haar taken, dan wel vrijwel alle ministeries aangaan. Een themacommissie stelt de Kamer in voor onderwerpen van groot maatschappelijk belang die niet specifiek één ministerie aangaan.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ChristenUnie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.