Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Twaalfminners naar jeugdzorg na misdrijf

Kinderen onder de twaalf jaar die een misdrijf plegen, worden vanaf 1 januari 2010 standaard doorgestuurd naar Bureau Jeugdzorg (BJZ). Bovendien moeten de ouders op het politiebureau komen praten over het strafbare feit. Zo komt er inzicht in de thuissituatie en kan BJZ een zorgaanbod op maat regelen. Die nieuwe aanpak is niet meer vrijblijvend.
Twaalfminners naar jeugdzorg na misdrijf

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) heeft daarover afspraken gemaakt met de politie en de Bureaus Jeugdzorg, zo maakte het ministerie dinsdag bekend. Aan de huidige Stopmaatregel voor twaalfminners komt een eind. Die hield in dat de kinderen die in de fout waren gegaan, een leeropdracht moesten doen. Deze aanpak was vrijwillig, omdat ouders ermee moesten instemmen.

Reprimande

Er volgt geen doorverwijzing als kinderen een overtreding hebben begaan. Dan blijft het bij een reprimande en registratie van de overtreding. Alleen als er signalen zijn dat iets mis is met het kind, kan alsnog BJZ in beeld komen.

Misdrijven
Bij overtredingen wordt een regel overtreden, zoals het fietsen door rood licht. Onder misdrijven vallen onder meer diefstal, oplichting, heling en vandalisme. Voor kinderen onder de twaalf jaar geldt het strafrecht nog niet, zodat er een alternatieve regeling nodig is.

Stopmaatregel

Justitie weet niet hoeveel kinderen zich jaarlijks schuldig maken aan een misdrijf. Dat is tot nu toe niet centraal geregistreerd, zei een woordvoerder. Wel is bekend dat per jaar ongeveer 1900 kinderen te maken krijgen met een Stopmaatregel, die ook voor lichtere delicten gold. Vanaf komend jaar wordt de toepassing van de nieuwe aanpak en de begane misdrijven wel bijgehouden.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Marcel Antonisse

4 REACTIES

  1. Aan de onderste schrijver: Dus IEDEREEN in Nederland is een dief? Alle Nederlanders hebben in een politiecel gezeten? Iedereen in Nederland heeft een strafblad? Ik EIS nu een vermelding in het GUISNESSBOOK of RECORDS ! Ik heb pas 1 keer een bekeuring gehad voor geen voorrang verlenen! ! !

  2. Lees alle reacties
  3. Wat een onzin om het argument te gebruiken dat je zelf ook jong bent geweest! Je hoort dan toch je kinderen jouw fouten NIET te laten plegen? Volstrekte BULLSHIT dus van “wie geeft het goede voorbeeld” Ga de wet een beetje leren of terug naar school !

  4. Nou IK heb nog nooit hoeven stelen, kreeg vroeger geen zakgeld, maar kwam niets tekort!
    Stelen of andere misdrijven die kinderen plegen komen ook vaak van die ouders zelf, uit jalouzie of frustratie over hun eigen “slechte” jeugd. Dit is dus een verhaal over eigen incompetentie !

  5. wie heeft er nou nooit als kind iets gestolen, al was het maar een kauwgom of iets dergelijks futiels? criminaliseren van dit soort opgroei en grens op zoek gedragingen die hooooren bij kinderen, maakt dit natuurlijk wel een mooie fuik voor de jeugdzorg die eerst zijn eigen zaakjes op orde moet gaan krijgen alvorens zij aan anderen het goede voorbeeld kan geven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.