Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Turkse premier krijgt uitleg over Yunus

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan krijgt donderdag tijdens zijn bezoek aan Nederland uitleg over de zaak-Yunus, het jongetje van Turkse afkomst dat in Nederland bij lesbische pleegouders woont. Daarover ontstond de afgelopen dagen ophef. Een bezoek van Erdogan aan de Islamitische Universiteit in Rotterdam gaat tijdens het eendaagse bezoek niet door.
Turkse premier krijgt uitleg over Yunus
Foto: ANP-Photo/Evert-Jan Daniels

Dat is dinsdag duidelijk geworden, onder meer in een brief van minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Het kabinet licht donderdag toe ‘welke zorgvuldige afwegingen worden gemaakt bij beslissingen over kinderen die in pleeggezinnen worden geplaatst’.

Bemoeienis

In Turkije ontstond ophef over de 9-jarige Yunus. De biologische moeder wil het kind terug en zou dat bij de Turkse premier hebben aangekaart. Of hij dat ook tijdens zijn bezoek wil bespreken met de Nederlandse regering, is niet duidelijk. Toch zei vicepremier Lodewijk Asscher afgelopen vrijdag bij voorbaat dat Turkse bemoeienis met de zaak ‘volstrekt ongepast’ zou zijn.

Protest

Nederlandse Turken kondigden daarna op Facebook een demonstratie aan in de buurt van de Islamitische Universiteit die door Erdogan zou worden bezocht. Circa 1000 mensen wilden daar donderdag protesteren tegen de opvang van Turks-Nederlandse kinderen bij christelijke gezinnen of homostellen. Of van het bezoek wordt afgezien in verband met de aangekondigde demonstratie is niet duidelijk.

Bijeenkomst

De premier bezoekt donderdagochtend een cultureel evenement. Daarna gaat hij op audiëntie bij de koningin en overlegt hij met de premier. In de middag praat hij met de voorzitter van de Eerste Kamer en de ondervoorzitter van de Tweede Kamer. Ook is er nog een bijeenkomst met het bedrijfsleven. In het gevolg van Erdogan reizen ministers, parlementariërs en toplieden uit het bedrijfsleven mee.

Relatie

Vorig jaar vierden Nederland en Turkije 400 jaar diplomatieke betrekkingen. Het overleg is bedoeld om die relatie te bestendigen. Van de PVV hoeft het allemaal niet. Die vindt dat het kabinet het bezoek moet afzeggen omdat het land zich zou bemoeien met Yunus, aldus Tweede Kamerlid Sietse Fritsma dinsdag in de Tweede Kamer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.