Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Troonrede: Aandacht voor jeugd in regeringsbeleid 2010

‘Ons land staat voor een uitzonderlijke, maar geenszins onmogelijke opgave’, aldus Koningin Beatrix tijdens de troonrede. Het sombere beleid is grotendeels gericht op herstel van de economie en het beheersen van de staatsschuld. Eén van de accenten tijdens de rede lag op de jongeren in Nederland.
Troonrede: Aandacht voor jeugd in regeringsbeleid 2010

Door Alexandra Sweers – ‘Goede opvoeding en goed onderwijs liggen ten grondslag aan verantwoordelijk burgerschap’, aldus Koningin Beatrix. De regering zal bijzondere aandacht blijven schenken aan jongeren en integratie. Gebrek aan integratie van sommige groepen in de samenleving, crimineel en onfatsoenlijk gedrag bij jeugdigen, het zijn de oorzaken van maatschappelijke onrust. De regering pakt daarom de oorzaken van problematisch gedrag aan, met hulp van justitie, politie, gemeenten, reclassering en jeugdzorg.

Jeugdwerkloosheid
De begroting voor 2010 besteedt bijzondere aandacht aan de bestrijding van jeugdwerkloosheid. ‘Jongeren dreigen nu geen werk te vinden, straks tijdens hun werkzame leven moeten zij de lasten van een vergrijsde bevolking dragen en daarna kunnen ze niet meer rekenen op collectieve voorzieningen. Dit mogen wij niet laten gebeuren!’, aldus de Koningin. Bij ongewijzigd beleid zijn er zware gevolgen voor de betaalbaarheid van zorg, onderwijs en pensioenen.

Bezuinigingen
De regering heeft eerder al laten weten met enkele maatregelen deze situatie te voorkomen. Een veelbesproken maatregel is het verhogen van de AOW naar 67 jaar. Daanaast zijn het de bezuinigingen in de zorg en een zwaardere belasting voor eigenaren van huizen met een waarde boven 1 miljoen euro.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: Marcel Anthonisse/ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.