Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Topinkomens zorg straks bestraft met subsidiestop

Als het aan Minister Plasterk ligt, dan mogen gemeenten straks zorginstellingen korten op subsidie als de bestuurders meer verdienen dan de afgesproken norm voor topinkomens.
Topinkomens zorg straks bestraft met subsidiestop
Foto: ANP

In Tilburg is de gemeente al van plan om in 2016 zorginstellingen die hun bestuurders meer salaris betalen dan de norm van 178.000 euro per jaar, geen subsidie meer te geven. Twaalf  zorginstellingen in de gemeente hebben hierover eerder dit jaar een brief gekregen.

Huishoudelijke hulp

Een van deze instellingen is Thebe. Deze organisatie zette onlangs 2000 huishoudelijke hulpen op straat, maar volgens de wethouder van Tilburg krijgen de bestuurders een ‘flink inkomen’.

Teruggefloten

Eerder werd de gemeente Eindhoven nog teruggefloten door de Raad van State omdat zij in haar subsidiecontract met een verslavingszorginstellingeisen had gesteld aan de salarissen van de bestuurders. Het belangrijkste argument waarom dat niet mocht volgens de Raad was dat gemeenten geen inkomenspolitiek mogen voeren.

Netwerk

Minister Plasterk heeft een netwerk opgezet waarin een aantal gemeenten, provincies, het IPO en de VNG zitten. Dit netwerk gaat de bovenmatige inkomens in de zorg terugdringen. Plasterk wil de Eerste en Tweede Kamer hier voor de zomer nog over de resultaten te informeren.

Maximum

Nieuwe bestuurders die vanaf 1 januari 2015 aan de slag zijn gegaan in de (semi)publieke sector, waaronder dus ook zorginstellingen, mogen niet meer dan een minister (178.000 euro bruto) gaan verdienen. Het toegestane maximum was 130 procent van dat loon. Voor zittende bestuurders met een inkomen boven de nieuwe norm, geldt een overgangsregeling.

De Abvakabo FNV komt ieder jaar met een overzicht van topinkomens in de zorg. De vakbond zegt dat de vijftig zorgbestuurders met een topinkomen in 2013 19 procent meer verdienden dan in 2012. Bekijk hier de ranglijst >>

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Als de ministers Schippers en Blok ‘gewoon’ hun werk had gedaan, dan was per 1 januari 2015, de topsalarissen bij de semi- overheidssectoren al aangepakt. We hebben meer tijd nodig, waarom dit niet per 1 januari 2015 kon, is een kul smoes, ze wisten dit al lang van te voren..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.