Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Topinkomens nog verder verlaagd

De regering wil dat de topinkomens in de publieke en semipublieke sector worden teruggeschroefd naar het ministersalaris. Daarvoor is een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer. Nu mogen topfunctionarissen nog 130 procent van het ministersalaris verdienen.
Topinkomens nog verder verlaagd
Foto: ANP XTRA

De aanpassing moet ervoor zorgen dat de beloning voor topfuncties meer maatschappelijk aanvaardbaar worden. De wet moet op 1 januari 2015 ingevoerd worden en dat betekent dat vanaf dan het maximum salaris (inclusief vakantie-uitkering en eindejaarsuitkering)  144.108 euro bedraagt. Plus onkosten en pensioenbijdrage komt dat neer op € 169.425 per jaar.

Behouden

Wie na 1 januari 2015 een baan aan de top van bijvoorbeeld een zorginstelling (semipubliek) komt te werken, valt meteen onder de nieuwe norm. Directeuren die nu al meer dan het ministersalaris verdienen, mogen vier jaar lang nadat de wet in werking treedt nog hun salaris behouden. Daarna gaat dat bedrag in drie jaar stapsgewijs omlaag.

De Abvakabo FNV komt ieder jaar met een overzicht van topinkomens in de zorg. De vakbond zegt dat de vijftig zorgbestuurders met een topinkomen in 2013 19 procent meer verdienden dan in 2012. Bekijk hier de ranglijst >>

WNT

De Wet Normering Topinkomens (WNT) geldt onder andere voor topfunctionarissen van publieke instellingen. Bijvoorbeeld ministeries en semi-publieke organisaties zoals ziekenhuizen, scholen en publieke omroepen. Ook instellingen die een groot deel van hun inkomsten uit subsidie ontvangen vallen onder de WNT.

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een  abonnement >>

1 REACTIE

  1. Waarom moet er nog zo lang gedaan worden over het terug schroeven van TOPsalarissen, van mensen op de werkvloer wordt ook gevraagd om in te leveren, van 12 euro naar 9 en een beetje ,….daar nemen ze geen 4 jaar de tijd voor en dan stapsgewijs afbouwen. Van 1000 euro per maand rond komen is een hele opgave dat vergt heel veel creativiteit en nog veel meer .

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.