Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toename geweld en overlast Antillianen in Rotterdam

De overlast van en het aantal geweldsmisdrijven door Antillianen in Rotterdam is in 2007 gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit een voortgangsonderzoek dat de raadscommissie donderdagavond heeft besproken.
Toename geweld en overlast Antillianen in Rotterdam

De stijging komt omdat politie en justitie de overtreders dicht op de huid zitten, is de verklaring. Er wordt nu direct ingegrepen door de politie.

Zero-tolerance
Rotterdam hanteert een zero-tolerancebeleid. Zwaardere vormen van geweld als straatroof, zware mishandeling, verkrachting en bezit van vuurwapens is hierdoor vorig jaar gedaald. Lichtere misdrijven zijn juist toegenomen, aldus het onderzoek. In 2007 is de drugsoverlast met een derde opnieuw afgenomen.

Aanspreken
Hoe meer de politie personen aanspreekt, des te minder ze ontaarden in criminaliteit. ‘Ze gaan anderssoortig gedrag vertonen’, zei hoofdofficier Henk Korvinus van het Openbaar Ministerie. Hij verwacht dat daarom dit jaar de overlast en de geweldsmisdrijven zullen afnemen.

Beleid
Rotterdam spendeert miljoenen om de overlast, criminaliteit en sociaal-maatschappelijke achterstanden onder Antillianen terug te dringen en om te voorkomen dat ze afglijden naar criminaliteit. Dit beleid van gemeente, politie en justitie werpt vruchten af, stelt de gemeente. Ze constateert behalve een verschuiving in de criminaliteit, ook een afname van het aantal voortijdige schoolverlaters en werkelozen. Tevreden is Rotterdam nog niet. ‘De afname van de criminaliteit gaat nog niet hard genoeg’, aldus burgemeester Opstelten.

Cijfers
Het aantal geweldsmisdrijven steeg in 2007 met 8 procent. De overlast nam met 11 procent toe. Uit recente cijfers van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) komt naar voren dat in Rotterdam jonge Antillianen nog steeds zijn oververtegenwoordigd in de misdaadcijfers.

Werven
Het plan van de gemeente en de politie Rotterdam om agenten te werven voor Curaçao heeft slechts twee kandidaten opgeleverd. ‘Dit was geen succes’, zei de burgemeester Opstelten tijdens dezelfde commissievergadering. De campagne, die ruim 100.000 euro kostte, krijgt geen vervolg.

Personeelstekort
De bedoeling was om vijftien politiemensen aan te stellen om het personeelstekort bij het Curaçaose korps enigszins te doen afnemen. Vooral jonge Antillianen in de leeftijd van 17 tot 34 jaar uit de regio Rotterdam, werden uitgenodigd om te solliciteren. Er hadden minimaal vijfhonderd gegadigden moeten solliciteren, maar in totaal hebben tussen november en maart 140 mensen een brief gestuurd.
(Bron: ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.