Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toekomst kinderopvang onder druk

Het wordt financieel gezien steeds minder aantrekkelijk om een kinderopvangorganisatie te runnen. Een dalend rendement, beperkte reserves, komende overheidsbezuinigingen en marktverzadiging maken de financiële toekomst voor een kinderopvangbedrijf steeds minder rooskleurig.
Toekomst kinderopvang onder druk

Hiervoor waarschuwt het Waarborgfonds Kinderopvang in het sectorrapport 2009. Het fonds is een onafhankelijke stichting die garant staat voor bancaire financieringen in de kinderopvang. Ondanks de recessie heeft de kinderopvang het in 2008 redelijk goed gedaan. De toekomst is echter een heel ander verhaal, blijkt uit het rapport.

Speelruimte
De vermogenspositie van de kinderopvang mag dan licht zijn verbeterd, ondertussen gaat er steeds meer geld op aan de kosten voor steeds hogere kwaliteitseisen. ‘Het probleem is dat ondernemers ook niet teveel boven het vergoedingstarief kunnen gaan zitten, omdat ouders dan gaan afhaken. Wat dat betreft hebben ze maar beperkte speelruimte’, licht een woordvoerder van het fonds toe.

Bedreiging
Het Waarborgfonds stelt dat de houdbaarheid van het huidige kinderopvangstelsel op de langere termijn een bedreiging kan vormen voor de financiële positie van de sector. De overheidsuitgaven aan kinderopvang zijn sinds 2005 een belangrijke motor achter de omzetgroei in de sector. De onzekere economische ontwikkelingen en het belang van houdbare overheidsfinanciën op de (middel-)lange termijn kan voor de overheid aanleiding zijn de financiering te heroverwegen, zo staat in het rapport.

Groei
Vooralsnog is er een sterke groei te zien, zowel qua capaciteit als omzet. De capaciteit is in 2008 toegenomen met bijna 22 procent. De omzet steeg in 2008 met meer dan een derde, van ongeveer 2,5 miljard in 2007 naar bijna 3,5 miljard in 2008.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.