Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toekomst in eigen hand (DVD)

Gehandicapte kinderen in traditionele Turks- en Marokkaans-Nederlandse gezinnen worden uit gewoonte, schaamte of onwetendheid nogal eens thuisgehouden. Het project ‘Toekomst in eigen hand’ wil daar verandering in brengen, onder meer met twee voorlichtingsfilms.
Toekomst in eigen hand (DVD)

In het ene filmpje (12 minuten) komen een moeder en een broer van een verstandelijk beperkt meisje en een imam aan het woord. De video is in het Arabisch en het Turks uitgebracht – allebei Nederlands ondertiteld. Ervaringen, gevoelens en gedachtes worden redelijk onverbloemd besproken, net als het gebrek aan informatie. Moeder en broer zijn open. De imam stelt dat bloedverwanten niet met elkaar moeten trouwen – waarmee hij de ‘schuld’ impliciet bij de ouders legt. Gelukkig maakt hij dat een beetje goed door te zeggen dat het ‘slecht en onislamitisch is als ouders zich schamen voor een kind met een beperking’. Al met al is het toch storend dat de imam uitgebreid aan het woord is, terwijl praktische informatie over hulpvormen en –instanties ontbreekt.
Het tweede filmpje (8 minuten) is gericht op hulpverleners en omvat een interview met een cultureel antropoloog. Hij concludeert dat ‘we geneigd zijn om alles maar aan de islam te koppelen’, en dat het erom gaat ‘dat je elkaar leert begrijpen als mens’. Ergo: de filmpjes zijn best aardig, maar ook de makers trappen in de valkuil. Ook zij gebruiken de islam als een veel te grote kapstok voor een algemeen menselijk probleem.

Titel:  Toekomst in eigen hand (DVD)
Uitgever: ProFor, Primo nh,
MEE Noordwest-Holland
Info: www.toekomstineigenhand.nl
Prijs:  € 12,00 (excl. verzendkosten)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.