Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tijdelijke regeling declaratie jeugdzorg gaat in

De tijdelijke regeling voor persoonsgegevens op facturen voor de jeugdzorg is gepubliceerd in de Staatscourant en daarmee officieel ingegaan.
tijdelijke regeling persoonsgegevens Jeugdwet
Foto: ANP XTRA

Het gaat om een tijdelijke regeling die ervoor zorgt dat noodzakelijke gegevens van jeugdhulp aan gemeenten gegeven kunnen worden, zodat zij de zorg kunnen uitbetalen. Het gaat hier om gegevens als het burgerservicenummer of de aanduiding van de soort hulp die het kind heeft gekregen.

Beroepsgeheim

Jeugdhulporganisaties kregen in sommige gemeenten de zorg niet gedeclareerd zonder aan te geven op de factuur welke zorg zij aan een kind hadden gegeven. Daarmee kwamen zij in de problemen met hun beroepsgeheim en raakte de privacy van de cliënt in het geding.

Diagnose

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft al eerder heeft aangegeven dat het doorgeven van gevoelige informatie voor de bekostiging van de jeugdhulp niet goed was geregeld in de Jeugdwet. Ze is het eens met de tijdelijke regeling die nu ingaat, maar wel onder strikte voorwaarden. Zo moet de informatie die hulpverleners aan de gemeente geven zo minimaal mogelijk zijn, en mag de diagnose niet worden vermeld, aldus het CBP.

Veegwet

De tijdelijke regeling voor persoonsgegevens op facturen Jeugdwet werkt terug tot en met 1 januari 2015 en geldt totdat de Jeugdwet officieel is aangepast door de zogenaamde Veegwet VWS 2015. De Veegwet regelt een aantal praktische wijzigingen in de Wmo 2015, de Jeugdwet, de Wet langdurige zorg en de Zorgverzekeringswet.

Volgens de tijdelijke regeling moet de jeugdhulpaanbieder onder meer het volgende doen:

Het Burgerservicenummer van de jongere of de naam, adres en geboortedatum moet vermeld worden;

De (verwachte) start- en einddatum van de zorg moet vermeld worden;

Voor generalistische jeugd-ggz worden geen diagnosegegevens op de declaratie vermeld;

Voor gespecialiseerde jeugd-ggz uit de groepen ‘crisis’, ‘diagnostiek’ of ‘behandeling kort’, worden er geen diagnosegegevens vermeld;

Voor gespecialiseerde jeugd-ggz uit de andere groepen moet de diagnosehoofdgroep uit de DSM-IV vermeld worden.

Bekijk hier de tijdelijke regeling en de regels voor declareren bij jeugdreclassering >>

In de discussie over de privacy in de zorg gaat het niet alleen over wat er wel of niet op de factuur moet staan. Ook voor de veiligheid van zorgverleners is het volgens sommige gemeenten belangrijk om medisch inhoudelijke informatie te weten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.