Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tientallen jongeren uit jeugdbendes opgepakt

In 2012 zijn er 40 hoofdrolspelers uit overlastgevende en criminele jeugdgroepen uit Utrecht opgepakt. Dat meldde de gemeente donderdag bij de presentatie van voorlopige resultaten van de zogenoemde kopstukkenaanpak.
Tientallen jongeren uit jeugdbendes opgepakt
Foto: ANP Photo

Utrecht begon een jaar geleden met een speciaal project om de overlast van jeugdgroepen tegen te gaan. Aan het project doen ook politie en Openbaar Ministerie (OM) mee.

Kopstukkenzitting
Door de rotte appels uit de groep te halen hoopt Utrecht de rest van de groep ook te beïnvloeden. Er zijn 20 rechercheurs en twee officieren van justitie speciaal aangesteld voor dit doel. Het OM houdt maandelijks een ‘kopstukkenzitting’. In 2012 stonden 28 verdachten voor de rechter. Ze kregen daarbij vooral werkstraffen, gevangenisstraffen en boetes opgelegd.

Dagvaardingen
Utrecht kende in 2012 in totaal 40 problematische jeugdgroepen, waarvan er 10 als overlastgevend en 11 als crimineel zijn bestempeld. In totaal gaat het om 623 jongeren, 15 procent minder dan in 2011. Vorig jaar heeft de politie 128 kopstukken aangehouden en zijn er in totaal 124 justitiële interventies geweest, meestal dagvaardingen of strafbeschikkingen. 13 jongeren worden via gemeentelijke hulpverlening begeleid naar werk of school.

Hinder
Uit een een enquête blijkt dat 21 procent van de Utrechters hinder heeft van jongeren. Dat is 2 procent meer dan in 2011. De ambitie om die ervaren overlast te laten dalen tot 14 procent is niet gehaald, aldus de gemeente

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.