Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuisbegeleiding in de praktijk

Thuisbegeleiding is een combinatie van begeleiding bij het huishouden én ondersteuning bij psychosociale en opvoedingsproblemen, op het snijvlak van zorg, hulpverlening en welzijn. Het bijzondere is dat dit in de privé-situatie gebeurt, ofwel – zoals dat tegenwoordig heet – achter de voordeur. Voordeel is dat de hulpverlener dezelfde omgevingsprikkels krijgt als zijn cliënten. Maar de hulpverlener moet ook professionele afstand houden. En dat is minder eenvoudig in de leefomgeving van een ander.
Thuisbegeleiding in de praktijk

In het boek zijn het werk en verschillende benaderingswijzen beschreven. Belangrijk voor thuisbegeleiders is dat zij een stevige basis hebben. Het type problemen dat ze tegenkomen, kan immers sterk variëren. Van pedagogische misstanden, psychiatrische beelden en huiselijk geweld tot verslaving en geldproblemen. Een opleiding op mbo-niveau 3, zoals wordt suggereert, lijkt dan niet voldoende. Of je moet al jaren ervaring hebben.

Het boek is al met al wat dunnetjes. Een hoofdstuk van krap vier pagina’s over samenwerking doet geen recht aan de praktijk, waarin thuisbegeleiders samenwerken met maatschappelijk werkers, welzijnswerkers, psychiatrisch verpleegkundigen, (jeugd)reclassering, politie, kinderbescherming, GGD, scholen en kinderopvang. Opmerkelijker is dat het woord ‘regie’ niet valt. Dat is niet erg realistisch. Iemand moet toch op zeker moment knopen doorhakken.

Titel  Thuisbegeleiding in de praktijk
Auteur  Helianthe Kort, Ineke ten Thije en Marion Dral
Uitgever  Vilans
Prijs  € 16,00

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.