Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tepeklooster onder verscherpt toezicht gesteld

De zorg in het Tepeklooster, een woonvoorziening voor jonge mensen met een verstandelijke of sociaal emotionele beperking in Driebergen, schiet ernstig te kort. Dat oordeelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Ondersteuningsplannen zijn verouderd, deskundigheid schiet over autisme schiet tekort en er is geen sprake van coaching door het managament. Ook wordt er nauwelijks gecommuniceerd tussen ouders, medewerkers, management en Raad van Bestuur. Bewoners voelen zich niet meer veilig in de instelling.Die harde conclusies heeft staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp donderdag 16 maart bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Het Tepeklooster, waar zestien jongeren met verstandelijke en sociaal-emotionele problemen verblijven, is onderdeel van de Stichting Philadelphia Zorg, een van de grotere gehandicapteninstellingen van Nederland.

Onderzoek
Ross gaf opdracht tot een onderzoek naar de zorgverlening in de instelling, nadat een ouderpaar in het tv-programma Netwerk haar zorgen had geuit over de geboden kwaliteit en kwantiteit van de ondersteuning die hun zoon werd geboden. De ouders klaagden dat hun kroost maar een derde van de zorg zouden krijgen waar zij recht op hebben, terwijl het Tepeklooster wel een volledig budget krijgt voor de zestien bewoners. Maar het zorgkantoor dat keek naar de manier waarop het de instelling met het geld omgaat, trof geen zaken aan die niet door de beugel kunnen. Enig probleem is dat de ouders weinig inzicht hebben in de financiën.

Inspectie
Maar de zorg was niet in de haak, vindt de Inspectie nu. Binnen vier weken moet een persoon van buiten de instelling de zaken glad gaan strijken, moet er een nieuw teamhoofd komen en krijgen alle bewoners een eigen ondersteuningsplan. Binnen een half jaar verwacht Ross dat de instelling betere diagnoses kan stellen en dat de deskundigheid van het personeel op peil is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.