Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Te weinig weet van speciale hulp voor kind’

Als een kind in de knel zit, bijvoorbeeld doordat zijn ouders gaan scheiden, omdat het uit een pleeggezin weg moet of omdat het uit huis geplaatst wordt, moet er veel vaker dan nu het geval is een speciale curator worden benoemd. Kinderombudsman Marc Dullaert meldde donderdag dat hij vindt dat er veel meer bekendheid moet komen voor dit soort raadsmannen en -vrouwen, die bij een conflict opkomen voor de belangen van kinderen.
'Te weinig weet van speciale hulp voor kind'

Volgens Dullaert zijn er te weinig kinderen, ouders, gezinsvoogden, rechters en advocaten die weten dat een speciale curator benoemd kan worden. Er is nog maar weinig informatie over, maar het lijkt erop dat niet vaak om deze hulp speciaal voor kinderen wordt gevraagd.

Ouderschapsplan
Ook moet het idee veranderen over wanneer sprake is van een conflict tussen de belangen van ouders en kinderen. Bij scheidingen en uithuisplaatsingen gebeurt het al wel dat de rechtbank zo’n curator benoemt, maar dat zou ook kunnen als ouders het niet eens worden over een ouderschapsplan, of als een kind het niet eens is met zijn gezinsvoogd. Rechters zouden niet snel vinden dat er een conflict is, maar bijna alle betrokkenen willen best dat de curator vaker ingezet wordt, aldus Dullaert.

Conflict
De bijzondere curator kan voor kinderen een lot uit de loterij zijn, denkt Dullaert, als er fikse aanpassingen worden gedaan. Hij heeft een lijst van 11 aanbevelingen opgesteld. De definitie van ‘conflict’ moet desnoods in de wet geregeld worden en de mogelijkheid om een curator in te schakelen moet bekender worden.

Opleidingen
Verder moeten er regels komen voor curatoren: wat moet zo iemand kunnen? Een opleiding een vereniging speciaal voor deze curatoren en een lijst van iedereen die tot bijzonder curator benoemd kan worden. De Kinderombudsman wil dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie of hij over twee jaar meet hoe het staat met de bijzondere curator.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.