Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Te weinig oog voor lichamelijke ziekte van psychiatrische patiënt

Psychische stoornissen komen zelden alleen. Vaak gaan ze gepaard met lichamelijke klachten en ziekte. En die beïnvloeden ook het geestelijk welzijn weer. Daarom is het belangrijk dat psychiatrisch patiënten integraal worden behandeld.
Te weinig oog voor lichamelijke ziekte van psychiatrische patiënt

Dat betoogt hoogleraar Sociale Psychiatrie Christina Van der Feltz-Cornelis tijdens de oratie die zij uitspreekt ter aanvaarding van de leerstoel Sociale Psychiatrie aan de Universiteit van Tilburg.

Tien jaar korter
De optelsom van psychische en lichamelijke klachten benadeelt de gezondheid. Dat heeft ernstige gevolgen. Zo blijkt uit internationaal onderzoek dat de gemiddelde levensverwachting van psychiatrische patiënten tien jaar korter is dan bij mensen zonder geestelijke problemen. Reden hiervoor is dat behandeling vooral is gericht op de geestelijke aspecten van hun ziekte. Bij psychiatrische patiënten worden lichamelijke ziekten vaak minder goed behandeld, zo stelt hoogleraar Sociale Psychiatrie Christina Van der Feltz-Cornelis.

Huisarts

GGZ-instellingen moeten bij de behandeling van psychiatrische patiënten een integrale aanpak nastreven: er dient meer aandacht te zijn voor de lichamelijke ziekten van de patiënt. Dankzij de sociale psychiatrie is er de afgelopen tien jaar al veel veranderd, aldus Van der Feltz-Cornelis. Meer dan ooit moeten ggz-instellingen zich richten op integratie met de maatschappij en de algemene geneeskunde. Er wordt bijvoorbeeld samengewerkt met de huisarts, bedrijfsarts en medisch specialistische zorg.

Verwachtingen
Sociale psychiatrie richt zich op het toegankelijk maken van de psychiatrie voor de patiënt. Doel is dat deze zoveel mogelijk kan blijven deelnemen aan de maatschappij. Om dat te bereiken, is het belangrijk de verwachtingen en behoeften van de patiënt over de behandeling te kennen. Dat is ook nodig om nieuwe behandelvormen te ontwikkelen.

Ketenzorg
Van der Feltz-Cornelis zich in de komende jaren richten op het ontwikkelen van ketenzorg voor deze patiëntengroep, in nauwe samenwerking met ziekenhuizen en huisartsen.

Prof. dr. Christina van der Feltz-Cornelis bekleedt de leerstoel Sociale Psychiatrie. Deze bijzondere leerstoel is mede ingesteld door GGZ Breburg. Feltz-Cornelis is tevens parttime verbonden aan het Trimbos Instituut en leidt als zodanig het Depressie Initiatief.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter>>

Bron: Universiteit van Tilburg/foto: stock.xchngisteit

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.