Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tactory Bikes zet ex-verslaafden op het goede spoor

Tactory Bikes in Deventer biedt passend werk op elk niveau voor mensen met verslavingsproblematiek en een psychiatrisch verleden. Van het sleutelen aan nieuwe of tweedehands fietsen tot de magazijnbevoorrading en opruimen van de werkvloer. ‘Wij faciliteren, volgen zijn tempo en leggen de nadruk op wat hij wel kan.’
Tactory Bikes zet ex-verslaafden op het goede spoor

De werkvloer in het onopvallende bedrijfspand van Tactory Bikes oogt opgeruimd op deze koude maandagochtend. Enkele medewerkers sleutelen bij de werkbank aan een tweedehands fiets, in de kantine verorberen drie mannen een warme of koude lunch. ‘In verband met de vaste afspraken van de deelnemers op de maandag is het op deze dag meestal relatief rustig’, verklaart Adri Hulshoff, algemeen manager van Tactory Bikes.

Tweedehands fietsen staan klaar voor reparatie, nieuwe frames wachten in het rek om opgebouwd te worden tot een complete tweewieler. Jaarlijks verlaten zo’n 600 á 700 fietsen dit bescheiden pand op weg naar een nieuwe eigenaar. ‘Qua  aantallen totaal niet te vergelijken met andere fietsproducenten’, glimlacht Hulshoff, ‘maar zo veel mogelijk fietsen produceren, is niet onze ‘core business’. Voor onze cliënten een beschutte omgeving creëren, waar ze de kans krijgen om werkritme terug te vinden en weer vooruit te kunnen kijken; dat is ons doel.’

Lage stressfactor
 
Adri Hulshoff, die jarenlange managementervaring heeft in de verslavingszorg, startte in 2010 met de fietsfabriek, als onderdeel van Tactory Arbeidsre-integratie van Tactus Verslavingszorg. In de afgelopen tien jaar heeft Tactus op kleine schaal dagbestedingslocaties beschikbaar gesteld op het gebied van fietsreparaties, maar Hulshoff wilde dit verder professionaliseren en cliënten de mogelijkheid geven opleidingen te volgen. In Duitsland reintegreert 55 procent van de ex-verslaafden naar werk,  kwam Hulshoff te weten na een bezoek aan zijn Duitse collega’s. ‘In Nederland ligt tijdens de behandeling de nadruk vooral op afkicken, in Duitsland op arbeidsparticipatie.

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nr 3, maart 2012.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.