Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tachtig miljoen euro voor gelijke kansen arme kinderen

Arme kinderen moeten ook gelijke kansen krijgen om mee te doen. Dit schrijft staatssecretaris Aboutaleb (SZW) aan de Tweede Kamer. Het kabinet stelt hiervoor in totaal 80 miljoen euro beschikbaar aan gemeenten. Een goed voorbeeld is de gemeente Vianen die met het project 'Hand in hand' een duidelijke link legt tussen armoedebeleid en jeugdbeleid.
Tachtig miljoen euro voor gelijke kansen arme kinderen

De staatssecretaris maakt begin 2008 afspraken met gemeenten om meer kinderen te laten deelnemen aan sport en cultuur of andere activiteiten. Hij streeft ernaar het aantal kinderen dat maatschappelijk niet meedoet wegens armoede in deze kabinetsperiode met vijftig procent te laten dalen.

Concreet
Gemeenten mogen zelf weten hoe ze de doelen bereiken, zolang het geld maar bij kinderen terecht komt. Het geld moet daarom bij voorkeur worden ingezet voor concrete zaken: een computer, lidmaatschap van een sportclub of muziekschool bijvoorbeeld. Ook sport- en cultuurorganisaties worden uitgenodigd mee te doen om deze kinderen te bereiken.

Onderzoek
De staatssecretarissen Aboutaleb en Rouvoet willen bovendien een diepgaand onderzoek laten doen naar de achtergronden en lange termijn effecten van armoede bij kinderen.

Vianen
Het ministerie van VWS heeft ruim drie ton aan de gemeente Vianen gegeven voor de uitvoering van het project ‘Hand in Hand’. De gemeente heeft dit geld gekregen vanwege de vernieuwende manier waarop zij omgaat met het armoedebeleid. Vianen legt een duidelijke link tussen armoedebeleid en jeugdbeleid.

Weerbaar Vianen wil burgers, maar met name kinderen, in staat stellen mee te doen aan het sociale leven. Zij moeten weerbaar en zelfredzaam worden en intensiever deelnemen aan de samenleving. Instellingen als maatschappelijk werk, school, bureau jeugdzorg, politie, peuterspeelzaal en kredietbank moeten samenwerken om de armoede binnen een gezin te bestrijden.

Vianense aanpakDeze aanpak is opgevallen bij het ministerie. Het verwacht dat andere gemeenten straks hun voordeel kunnen doen met de Vianense ervaring en heeft daarom ruim drie ton beschikbaar gesteld. Hiermee wil de gemeente programma’s en activiteiten opstarten, cursussen geven en voorlichtingsmateriaal ontwikkelen zodat beter bekend wordt wie wat doet. Ook wil de gemeente een informatiemarkt voor instanties organiseren.

Sportvereniging
Verder wil de gemeente lidmaatschappen van bijvoorbeeld sportverenigingen deels gaan vergoeden en een netwerkcoördinator aanstellen die met alle organisaties gaat praten en afstemming zoekt. Ook wil de gemeente de re-integratie van herintreders bevorderen zodat gezinnen gaan van één naar twee verdieners.
Link:

Brief van staatssecretaris Aboutaleb over armoedebestrijding »

Lees ook :

Bussemaker geeft financiële steun voor maatschappelijke opvang

(Zorg + Welzijn Website, 7 november 2007),

‘Wmo kan tot sociale uitsluiting leiden’

(Zorg + Welzijn Website, 23 oktober 2007)

Lees ook de

gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief

. Daarvoor kunt u zich

hier aanmelden

.

Door hier te klikken leest u de laatste editie.

Wilt u reageren? Klik dan hier

zorgenwelzijn@reedbusiness.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.