Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Taalonderwijs nodig voor leidsters peuterspeelzaal

Peuterspeelzalen maken zich zorgen over het taalniveau van peuterleidsters. Werkgevers krijgen steeds vaker te maken met afgestudeerden die niet in staat zijn tot correct bij hun functie passend taalgebruik.
Taalonderwijs nodig voor leidsters peuterspeelzaal

De MOgroep, brancheorganisatie voor peuterspeelwerk en kinderopvang, pleit ervoor meer aandacht aan de Nederlandse taal te geven bij de opleidingen en nascholing. Dat geldt vooral voor pedagogisch medewerkers die werken met groepen die extra taalaandacht nodig hebben. ‘Aandacht voor taal is hard nodig. Er tekent zich een maatschappelijk taalprobleem af,’ aldus de MOgroep.

Spelend leren
Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) op peuterspeelzalen en in kinderdagverblijven is sterk in opkomst. Door dit ‘spelend leren’ wordt extra aandacht gegeven aan taal- en gedragsontwikkeling van kinderen. Juist leidsters die op deze groepen staan moeten redelijk Nederlands spreken, aldus de MOgroep. Daarom is het belangrijk dat allochtone studenten en moeders die tweede kans onderwijs volgen die extra taalaandacht krijgen. De peuterspeelzaal- en kinderopvangleidsters bereiken met VVE een belangrijke groep kinderen.

Verplicht
Onlangs is een basiscurriculum Nederlands verplicht gesteld in de opleidingen. De huidige studenten en degenen die de afgelopen jaren afgestudeerd zijn hebben dat taalonderwijs niet gehad. Dat effect is volgens de MOgroep nu in de dagelijkse praktijk merkbaar. De MOgroep pleit ervoor nog dit schooljaar meer aandacht te besteden aan Nederlands taalonderwijs bij de huidige Mbo-opleidingen van ROC’s. ‘Er komen nog steeds peuterspeelzaalleidsters van ROC’s, die nog niet volgens de nieuwe normen zijn opgeleid. Stel de nieuwe norm alvast verplicht.’

Snel actie
De branchevereniging vindt dat het ministerie van OCW, samen met de Mbo-opleidingen, snel actie moet ondernemen voor een nascholingsaanbod voor leidsters die opgeleid zijn volgens SPW en die dat taalaanbod nodig hebben. Om dat te meten moet er een landelijke norm komen om te toetsen. Werkgevers toetsen nu zelf het taalniveau van nieuwe werknemers en bieden personeel geregeld extra bijscholingscursussen Nederlands aan.

Brief
Staatssecretaris Dijksma heeft in haar brief ‘Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie’ aangegeven dat zij sterk hecht aan de kwaliteit van VVE-programma’s. Brancheorganisatie MOgroep roept staatssecretaris Dijksma op om samen met haar collega’s Plasterk en Van Bijsterveldt versneld actie te ondernemen om de kwaliteit van het Nederlands op een landelijk vastgesteld voldoende niveau te brengen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.