Suïcidepreventie: leer jongeren zelf hun problemen oplossen

Jongerenorganisaties en scholen zetten in op het beter signaleren van suïcidale gedachten. NJi-deskundige Erik Jan de Wilde zou graag zien dat professionals jongeren leren beter om te gaan met hun problemen. ‘In essentie is suïcidaal gedrag een hele beroerde strategie om problemen op te lossen.’

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Het Summa-college in Eindhoven volgde, na de zelfdoding van een van hun leerlingen, de cursus Eerste Hulp bij Mentale Gezondheid, schrijft de NOS. De cursus leert leraren om suïcidaliteit bij jongeren te signaleren. ‘Hier gaan we de oorlog niet mee winnen,’ zegt Erik Jan de Wilde, expert depressie en zelfdoding onder adolescenten van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).

Leraar is geen hulpverlener

‘Het onderwijs is een belangrijke plek voor jongeren, maar niet de enige plek waar jongeren opgroeien en opgevoed worden. Je wil dat elke volwassene de gevoeligheid heeft om dit soort moeilijke gesprekken met jongeren aan te gaan. Maar

1
1278

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

1 REACTIE

  1. Ik kan me hier volledig bij aansluiten. Weerbaarheid, acceptatie dat niet alles vlotjes verloopt, acceptatie van jezelf en van anderen zijn veel belangrijker in de preventie dan het vroegsignaleren. Uiteraard is vroegsignalering ook erg belangrijk maar we moeten als maatschappij terug naar de bron.
    Leefstijl beïnvloeding is zeker zo belangrijk. Invloed social media, gebrek aan saamhorigheid in de samenleving. Noem maar op.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.