Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Structureel 24,9 miljoen voor toezicht kinderopvang

Er komt vanaf 2012 een structureel bedrag beschikbaar van 24,9 miljoen euro voor toezicht en handhaving op de kinderopvang. Dat betekent 13 miljoen euro meer dan het huidige budget. De manier van toezicht en handhaving op kinderopvangcentra en gastouders zal veranderen. Hierover heeft de VNG overeenstemming bereikt met het kabinet.
Structureel 24

Dekking
Alle 12.400 locaties voor dagopvang en buitenschoolse opvang en 730 gastouderbureaus in Nederland zullen vanaf 2012 jaarlijks worden gecontroleerd, dus een dekking van 100 %. Niet iedere locatie krijgt dezelfde inspectie. Ondernemers met een laag risico op tekortkomingen worden onderworpen aan een lichter toezichtsregime. Ondernemers met een hoog risico krijgen te maken met zwaarder toezicht. Alle nieuwe locaties worden sowieso voor toelating tot het stelsel geïnspecteerd.

Gastouders
Hoewel gastouderbureaus wel allemaal worden gecontroleerd, geldt dat niet voor gastouders. Bij de jaarlijkse controle van het gastouderbureau wordt een percentage van het gastouderbestand gecontroleerd. De grootte van de steekproef wordt bepaald op basis van het risicoprofiel van het gastouderbureau. En er kan gevarieerd worden in de intensiteit van de inspectie.

Expertisecentrum
Naast de investering in een betere handhaving en inspectie van de kinderopvang, richt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een expertisecentrum toezicht kinderopvang op. Dit expertisecentrum richt zich op de versterking van de handhaving in de kinderopvang door gemeenten, onder andere door bundeling van juridische kennis en jurisprudentie en het bevorderen van regionale samenwerking. Het expertisecentrum wordt bekostigd vanuit het totaal beschikbare budget van 24,9 miljoen euro en zal naar verwachting niet meer dan 2% van het beschikbare budget omvatten.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: VNG/ Foto: ANP Koen Suyk

1 REACTIE

  1. Waarom zoveel geld extra voor toezicht en tegelijkertijd bezuinigen op (het professionaliseren van het) personeel? Ik denk dat de kwaliteit van de opvang meer gebaad is bij goed opgeleide en goed begeleide en getrainde pedagogisch medewerk(st)ers.
    Toezicht is belangrijk, maar lang niet afdoende. Een slimme ondernemer weet wel langs de mazen van de wet te komen, die ene keer dat ze langskomen. De pedagogische medewerk(st)ers zijn er alle dagen, daar zijn ouders en kinderen van afhankelijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.